Opwinding over verkoop ‘kadavers’ uit vrachtwagens

10

Feitelijk misschien juist, maar misschien ook wel wat onhandig geformuleerd: de politie stuurde een bericht uit via Twitter waarin ze meldt dat men geen meldingen hoefde te doen van kadavers die vanuit vrachtwagens worden verkocht’. Dit is gedurende de drie Offerfeestdagen namelijk legaal. Het bericht zorgde echter wel voor het nodige tumult in de vorm van honderden reacties.

Raakpunt
Zoals Kerstmis een belangrijke meerdaagse feestperiode is, zo is het Offerfeest dat ook. Herdenken christenen met Kerst de geboorte van Jezus, met het Offerfeest wordt herdacht dat Abraham zijn zoon moest offeren, maar op het laatste moment in plaats van hem een ram mocht offeren. Op dat punt raken de christelijke en islamitische verhaaltraditie elkaar.

Kalkoendrive-in
“Het Offerfeest is net zo’n belangrijk feest als Kerstmis”, zegt de eigenaar van de Leidse Slagerij Moussaten, “Mensen kopen een lam en verdelen het vlees onder armen, vrienden en familie. Aan wie, dat is van te voren al afgesproken.”
Het is niet zo dat op straat nog snel even een geslacht lam kan worden gekocht. De vrachtwagens distribueren op afgesproken tijden de eerder bestelde en betaalde dieren. In dat opzicht heeft het veel weg van de kerstkalkoendrive-in in het Westland.

Koelruimte
De meesten kopen hun (lams)vlees gewoon bij de slager, zo horen we van verschillende kanten. “Je moet (koel)ruimte hebben om het vlees op te slaan en te verwerken”. Omdat dit een piekperiode is, huren de slagers dan koelwagens om hun opslag te vergroten. “En dat doen ze echt niet allemaal. Ik schat dat het hier in de omgeving op een stuk of drie plaatsen gebeurt”. Dat wordt door de politie bevestigd: “Het gebeurt helemaal legaal en volgens de regels. De gemeente geeft de vergunningen af en weet wie waar staat”.

Traditie
Wat ook een rol speelt, is dat sommigen het hele lam mee naar huis nemen vanwege het verhaal van Abraham en het geslachte lam en om hun kinderen te vertellen dat dit lam wordt gedeeld. Daarna wordt het lam door een slager verwerkt om uitgedeeld te worden. Ook het Offerfeest is een feest waarbij goed en uitgebreid wordt gegeten. Uitgebreid koken hoort daarbij. Twee uur is normaal.”Het verschil is misschien dat buitenlanders meer van vlees houden. Daar wordt ook voor gereisd. In Leiden zul je echter moeten zoeken – of er per ongeluk tegen aan moeten lopen – naar zo’n uitdeelplaats. “Leiden had een groot slachthuis waarvoor men van heinde en verre kwam. En nu nog steeds rijdt men voor het vlees naar bijvoorbeeld Hoogmade”. Ook dat is anders dan een stukje vlees halen bij de supermarkt op de hoek.

Onbewerkt
Misschien zijn we zo gewend aan onherkenbaar vlees dat herkenbaar bedreigend is. De slager verwoordt het precies zoals haast alle slagers dat (zullen) doen: “Wat McDonalds in mijn hamburger stopt, weet ik niet. Ik eet ze niet. Liever een hamburger van vlees dat ik zelf maal”. Het is het steeds luider klinkende verhaal over de (on)gezondheidseffecten van industrieel bereid voedsel met z’n toevoegingen. Zo min mogelijk bewerkt, liefst helemaal onbewerkt, voedsel heeft steeds meer de voorkeur. Maar dat eist ook een andere presentatie van bijvoorbeeld vlees; meer zoals in buitenlanden waar de toerist zich vergaapt aan de hele kippen en hazen die bij de poeliers hangen, de grote sortering vissen of de enorme stukken vlees die de slager ter plekke snijdt. Mits goed bereid, zijn de Offerfeestdieren dan een baken.

Delen

10 reacties

 1. Ben geboren (45 jaar geleden) en getogen in Leiden. Van Marokkaanse ouders.
  Niemand keek er ooit van op als we met onze lam thuiskwamen. Anno 2019 moet de politie er een bericht uitgooien dat het LEGAAL is om een hele lam te kopen??? Is er een boerkaverbod terwijl er van de 17.5 miljoen mensen 100 vrouwen met boerka lopen??? Is mein kampf nog steeds illegaal . Nederland (ers) lijkt steeds minder tolerant te worden tegen minderheden. Het recht van een vrouw om zich te kleden zoals zij wil wordt haar ontnomen ondanks dat er een identificatieplicht is. Waar blijft de NL- dse motto leef en laat leven.? En oja: reminder. Als nederland oorlogen in (moslim) landen steunt of actief meedoet dan is het logische gevolg dat er een vluchtelingenstroom op gang komt. Het is dus of het 1 of het ander. Niet zeiken als mensen van EU en NL bommen weglopen naar een veilig heenkomen als nederland. En hun boerkas en traumas meenemen. Boerkas zijn absoluut NIET iets wat de marokkaanse en turkse gastarbeiders in de jaren 70 hebben meegenomen. Nederland heeft meegedaan in irak 2x golfoorlog in syrie recent en in afghanistan. Verder steunt nl de saoudies om jemen te bombarderen en is het de grootste financier van israel om ook daar moslims af te slachten. De regering steunt dit met uw zuurverdiende belastingcenten. Met de smoes we bombarderen daar zodat het in NL veilig is. Maar van oorlogen word het natuurlijk nergens veiliger. Als je meer dan 2 hersencellen heb kan je dat ook wel bedenken. Intussen lopen er hier in Nl –ontheemde -getraumatiseerde- stateloze palestijnen syriers afghanen irakezen en iraniers rond. En natuurlijk (de kinderen van) de marokaanse en turkse gastarbeiders, de surinamers de mollukers de antilianen. En nog volhouden dat zwarte piet gewoon moet kunnen hahaha. Kom op NL dit kunnen wij beter. Ik ben een nederlander en niet van Duitse bloed maar van marokkaanse roots.

  • Man, man, man. Wat een bagger komt er vanuit uw toetsenbord. U lijkt wel aangeschoten wild. Welk punt probeert u nou te maken? Dat we de Islam met z’n allen moeten omarmen terwijl deze religie maatschappelijke ontwrichting in de hand werkt?

  • Denise Schouten op

   Dries, dit heeft helemaal niets met het onderwerp te maken. Juist mensen met een kortsluiting in de hersens zoals jij dat blijkbaar hebt, zorgen er voor dat onze maatschappij steeds meer verdeeld raakt. Ik heb gelijk, ik wil dat het moet kunnen wat ik wil, ik vind dat jullie het niet goed doen, ik vind dat jullie regels niet kloppen. Misschien moet je lekker alleen op een eilandje gaan wonen, waar jezelf lekker je ik kan zijn.

 2. Als je leven hier zo moeilijk is, ga je toch ergens anders wonen? Er zijn hondrden Nederlanders die enigreren i.v.m opvattingen zoals die van jou, dus volg het voorveeld.

  • @nico.
   Mijn leven in nl is helemaal niet moeilijk . Heb een prachtige baan een mooie huis en ben meer dan tevreden met mn salaris. Hoor je me ook niet zeggen hoor dat ik t slecht heb, ik zorg goed voor mn zelf en doneer mn offerlam linea recta aan de voedselbank. Voor de hulpbehoefende nederlander. Ik vreet die zooi sws niet. Ben veganist . Ik sterf voor t land waar ik geboren en getogen ben. En voor geen ene andere land. Terug gaan? Waarnaartoe? Ben geboren en getogen in Leiden. En wil er begraven worden ook . Mr ik heb wel n mening en die verkondig ik wanneer ik dat wil. Niet mee eens? Rot dan maar op waar je vandaan komt. En dat is je moeders K*T. Nico.

   • Ik heb nergens gezegd dat je terug moet, maar blijkbaar is je frustratie zo groot dat je dat wil lezen. Dat blijkt ook uit de rest van je commentaar die bol staat van de onzin dat Nederland oorlggen zou steunen of bombardementen zouden steunen, daaruit blijkt al dat je een vertroebeld beeld hebt over onze samenleving. Het probleem bij mensen zoals jij is dat je jouw mening als enige juiste beschouwd en dat is wat wij in Nederland als ‘enge mensen’ beschouwen. Té fanatiek en té doorgeslagen in hun eigen gelijk. Helaas zul je dat nooit (willen) snappen.

   • Greet, schrijf eens wat anders op. We zijn je simpele commentaartjes wel een beetje zat hier.

   • Hé Greet, benje nu ineens vóór de boerka’s, Islam e.d.? In andere commentaren van je wilde je ze hier niet hebben, beetje vreemde ommezwaai.

Over de auteur

Jan van der Sluis

Schraapt het liefst aan de oppervlakte in de verwachting dat daaronder iets echt leuks is te vinden. Het sociaal en cultureel domein en de thema's (burger)participatie en innovatie boeien hem het meest.

Je bent nu offline