Op het dak en de gevel van Schouwenhove zijn in totaal 240 zonnepanelen geplaatst. (Foto: Ivo Hofland).

Opvallende zonnepanelen voor serviceflat Schouwenhove

Schouwenhove heeft sinds kort zonnepanelen. Bijzonder is dat deze niet zoals gebruikelijk alleen op het dak zijn geplaatst, maar ook aan de zijgevel. De bewoners van de Leidse serviceflat krijgen voortaan schone stroom uit het stopcontact die wordt opgewekt door de 240 zonnepanelen aan de gevel en op het dak. Afgelopen week zijn de laatste geplaatst.

De directie van de serviceflat bij de Plesmanlaan koos voor zonne-energie vanwege het milieu, maar ook om een andere, minstens zo belangrijke reden. Directeur Annelies de Koning: “We hebben duurzaamheid hoog in ons vaandel staan en we doen het ook om de energierekening van onze bewoners omlaag te brengen. Het zonnesysteem is de laatste maatregel uit een reeks. Zo hebben we de isolatie aangepakt, LED verlichting geplaatst, warmtepompen geïnstalleerd en zonnecollectoren voor warm water. De panelen leveren 60.000 kilowattuur aan schone stroom, wat een hoeveelheid CO2 uitspaart dat vergelijkbaar is met 168 keer per jaar op en neer vliegen naar Berlijn.”

“Door elektriciteit via de zon op te wekken, blijft er voor Schouwenhove en haar bewoners meer geld over voor andere belangrijke zaken”, vertelt Jeroen Overduin, woordvoerder van PowerQ, dat het systeem leverde. “Bovendien zien we dat meer en meer organisaties in Nederland de urgentie voelen om bij te dragen aan een gezonde wereld. De vraag naar zonnestroom stijgt”.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×