Een demonstratie voor kiesrecht. (Fotograaf onbekend).

Viering honderd jaar kiesrecht in Leiden

Met een debat in de bibliotheek in de Nieuwstraat en het ‘Kiesrechtfestival‘ wordt eind september gevierd dat mannen èn vrouwen honderd jaar kiesrecht hebben. Met colleges, voorstellingen van onder andere theatermaakster Eveline van Rijswijk en gesprekken met experts en politici, zoals de vrouwelijke wethouders van Leiden.

Voor die bijzondere viering slaan Het Collectief en BplusC de handen ineen om met hun evenementen bij deze gebeurtenis stil te staan. Sinds 1919 heeft Nederland algemeen kiesrecht voor mannen èn vrouwen. Vrouwen mochten daarvoor wel gekozen worden, maar ze mochten zelf niet stemmen.

De invoering van het kiesrecht wordt dit jaar overal in Nederland herdacht. In Leiden vinden twee bijzondere evenementen plaats op zondag 29 september die deze politieke mijlpaal onder de aandacht willen brengen. Zo staat een speciale editie van ‘Debat in de Bieb‘ van BplusC in het teken van vrouwelijk leiderschap in de stad. “Wat betekent vrouwelijk leiderschap en hoe kunnen we meer ruimte creëren voor vrouwelijk leiderschap in de stad?” Over deze vragen en stellingen wordt gesproken met de Leidse vrouwelijke wethouders en het publiek.

Debat in de Bieb is een terugkerend en gratis praatprogramma op zondagmiddag in BplusC. Uiteenlopende actuele onderwerpen die landelijk of lokaal spelen, worden tijdens Debat in de Bieb belicht en besproken. Per editie worden experts uitgenodigd die over een aantal stellingen in gesprek te gaan. Iedereen is welkom is om aan te schuiven, te luisteren en mee te praten. Er werden al debatten georganiseerd over: wonen zonder aardgas, duurzaam voedsel en robotisering. Het Debat in de Bieb start om 13.15 uur.

De deuren van Old School, waar het Kiesrechtfestival plaatsvindt, zijn geopend vanaf 14.00 uur. Het Kiesrechtfestival maakt komende weken het volledige programma en hun gasten bekend. Deze editie is de tweede editie van het Kiesrechtfestival. Tijdens de eerste editie waren onder andere Joris Luyendijk, Farid Azarkan en Rita Verdonk te gast. Het Kiesrechtfestival is een initiatief van het Collectief. Deze Leidse organisatie brengt mensen samen om in gesprek te gaan over onderwerpen die de samenleving raken.

Naast het Kiesrechtfestival organiseert het Collectief gespreksavonden en Tegenlicht Meetups. De tickets voor het Kiesrechtfestival kosten 15,00 euro en zijn te koop via www.kiesrechtfestival.nl. Het Debat in de Bieb is gratis toegankelijk

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×