(Foto's: Emile van Aelst).

Vernieuwd Naturalis verwondert in alle opzichten

Het vernieuwde Naturalis Biodiversity Center opent komende zaterdag na een jaar weer de deuren. Het publiek kan dan naast de nieuwe tentoonstellingen ook het nieuwe museumgebouw bewonderen. Het voormalige museumgebouw wordt gebruikt voor onderzoek en het huisvesten van de collectie.

Wie door de draaideuren het nieuwe gebouw binnenloopt, bevindt zich in een compleet nieuw museum. Het nieuwe deel is ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten uit Rotterdam en is een bezienswaardigheid op zichzelf. Ook de tentoonstellingszalen hebben een hele nieuwe invulling gekregen. Er zijn vooral keuzes gemaakt voor bepaalde thema’s en werelden waar de bezoekers als het ware ingezogen worden.


Reanne van Kleef in gesprek met directeur Edwin van Huis over het nieuwe Naturalis.

Dinozaal
Eén van de populairste zalen zal zeker de nieuwe Dinozaal worden. Naast T. rex Trix zijn er dinosaurusskeletten uit de belangrijke periodes te vinden. De nieuwste aanwinst is een skelet van een Triceratops, dat het opgraaf- en preparatieteam van Naturalis de afgelopen jaren zelf uit de grond heeft gehaald en weer in elkaar gezet heeft. De overige skeletten die tijdens deze opgravingen zijn verworven, worden in de nieuwe LiveScience-zaal onder toeziend oog van het publiek geprepareerd. Deze zaal is gratis toegankelijk voor publiek.


Preparateur Martijn Guliker vertelt over de live preparatie van Triceratops-botten en over de andere dinosaurussen in Naturalis.

De Dinozaal (Foto’s: Reanne van Kleef).

Nieuwe insteek
Lopend door de verschillende zalen komt de bezoeker er al snel achter dat de tentoonstellingen veel meer verhalend zijn dan voorheen. Zo is de zaal ‘Verleiding’ ingericht als een soort speelhal waar alle aspecten van voortplanting naar voren komen. Over de verschillende doelgroepen van Naturalis is ook goed nagedacht: ouders met kinderen kunnen op speelse wijze, neem bijvoorbeeld de spermarace op skippyballen, verschillende onderwerpen ontdekken. De wat pikantere onderwerpen als het ‘Fallusfestival’ zijn subtiel achter een gordijntje verstopt.

Naast de originele insteek van de zalen, zijn ze vooral ook mooi en esthetisch ingericht. Ook is er op veel plekken een ‘levende laag’ toegevoegd. Zo komt de mammoetsteppe in de IJstijdzaal bijvoorbeeld tot leven voor de ogen van de bezoeker.


TV-bioloog en onderzoeker van Naturalis Freek Vonk vertelt over zijn favoriete plek in het museum.

Noodzaak tot verbouwen groot
De noodzaak tot verbouwen was groot voor Naturalis. Het oude museumgebouw dat in 1998 opende was gebouwd voor 150.000 bezoekers per jaar. Het bezoekersaantal groeide de afgelopen jaren enorm; in 2016 telde Naturalis al 410.000 bezoekers. Voor de groeiende collectie, waaronder de immense T. rex Trix, was geen plek. Ook werd het gebouw op drukke dagen oncomfortabel omdat faciliteiten tekort schoten en doorgangen te smal. Daarnaast nam bij Naturalis de afgelopen jaren ook het aantal onderzoekers sterk toe, waarvoor de kantoorfaciliteiten en labvoorzieningen tekort schoten. Door het samenvoegen van een aantal nationale collecties groeide de rijkscollectie de afgelopen jaren naar 42 miljoen objecten. De laatste jaren stond deze collectie verspreid over diverse depots in de stad. Met het realiseren en inrichten van de nieuwbouw is alles van Naturalis bijeengebracht onder één dak.

Cultuur Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×