Voor de hoek van de Garenmarkt met de Raamsteeg (linksboven) is een hotelplan, rechtsboven loopt al een tijd een aanvraag voor een hostel. (Afbeelding toekomstbeeld Garenmarkt: Gemeente Leiden).

PvdA wil hotel- of hostelplan bij Garenmarkt afschieten

In het gebied rond de Garenmarkt wonen nu al erg veel mensen die zich slechts tijdelijk in de wijk vestigen en daardoor geen hechte band met hun omgeving opbouwen en daarom is het volgens de PvdA in Leiden geen goed idee als er ook nog een short stay hotel met circa zestig kamers en een hostel met honderd kamers bijkomen. “Een van die twee plannen moet sneuvelen,” zegt PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla. “Welke dat maakt ons niet zo uit.”

Chris de Waard sprak met fractievoorzitter Gijs Holla van de PvdA Leiden over zijn voorstel om minimaal een van de twee nieuwe plannen tegen te houden.

In het pand op de hoek van de Garenmarkt en de Raamsteeg huisde de afgelopen jaren het Luzac College. Voor het leegstaande monument is nu een plan in de maak van de Zuid-Afrikaanse investeringsmaatschappij Fairtree Capital Europe. Even verderop, op de hoek van het verlengde stukje Levendaal langs het Garenmarktplein en de Steenschuur,  speelt een initiatief voor een hostel met honderd kamers.

Volgens de PvdA verdwijnt door het toevoegen van zoveel tijdelijke bewoners de balans tussen permanente wijkbewoners en ‘voorbijgangers’. “Dat is niet goed voor de sociale cohesie,” vindt Holla die daarom binnenkort een voorstel in de raad brengt om tenminste door een van de twee plannen een dikke streep te trekken.

Omwonenden zien het liefst dat beide plannen niet door gaan. Een van hen, Fred van der Loo, voert al langer procedures om het hostel tegen te houden. “Daar komen de hotelplannen nu nog bij en er is hier in de buurt al zoveel.” Van der Loo doelt op de honderden studentenstudio’s van DUWO aan de Langebrug en Steenschuur en het Boutique Hotel Steenhof Suites, eveneens aan Het Steenschuur.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×