Door twee lege zetels van Progressief Oegstgeest is het voorstel aangenomen, ondanks dat een meerderheid van de voltallige raad tegen het plan was. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Vlaggen ‘als verbindend symbool’ in raadzaal Oegstgeest

De raadzaal van de gemeente Oegstgeest wordt binnenkort opgeluisterd met twee symbolen: de Nederlandse en de Oegstgeester vlag komen op een nog nader te bepalen ‘prominente plek’. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten op aangeven van de VVD. “De vlaggen zijn het symbool van een gemeenschap en het is goed om die saamhorigheid uit te stralen’, meent VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren.

Het zestigjarig bestaan de de vlag van Oegstgeest vormde dit voorjaar de aanleiding voor het indienden van het voorstel. Na een korte discussie kreeg het idee toen evenveel voor- als tegenstemmen, waardoor het afgelopen donderdagavond opnieuw in stemming werd gebracht. Nu hielpen VVD en CDA het voorstel wel aan een meerderheid, waarmee het plan in de praktijk gaat worden gebracht. “Ik denk dat het goed is om onze gemeenschappelijkheid in het hart van de democratie te laten zien”, aldus Spaargaren. Oegstgeest volgt daarmee de Tweede Kamer, waar sinds enkele jaren de Nederlandse vlag staat.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren

Afwezigheid
Opvallend detail: een meerderheid van de voltallige Oegstgeester gemeenteraad vindt de vlaggen eigenlijk onnodig en een typisch voorbeeld van symboolpolitiek. Maar door de afwezigheid van twee leden van Progressief Oegstgeest verloren de tegenstanders (PrO, D66, Hart voor Oegstgeest en Lokaal Oegstgeest) hun meerderheid. “Een mazzeltje voor deze herstemming”, reageert Spaargaren, die er vanuit gaat dat een genomen beslissing in een volgende (voltallige) raad niet zomaar wordt teruggedraaid.

Zelf betalen
Er is ook niets dat daar op wijst, aangezien Spaargaren eerder al aangaf de vlaggen uit eigen zak te zullen betalen en de twee symbolen de tegenstanders verder ook niet storen. De precieze locatie van de vlaggen in de raadzaal wordt overigens later bepaald door burgemeester Emile Jaensch en de griffier van de gemeenteraad Fred Kromhout. De enige voorwaarde: een prominente plek.

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×