(Archieffoto: Emile van Aelst).

Taptoe zet extra in op veiligheid

Dit jaar wordt er tijdens de Taptoe op 2 oktober extra gelet op veiligheid. Vooral de communicatie tussen de begeleiders van verenigingen en de organisatie, het verzamelen op de Kaasmarkt en het ordelijk lopen tijdens de optocht krijgen extra aandacht. Verenigingen die zich aan de veiligheidseisen houden kunnen punten verdienen in de strijd om de Jopenszprijzen.


Reanne van Kleef in gesprek met commissaris Bertram Wesselman van de Taptoecommissie over de extra veiligheid.
Communicatie
“Vooral de Leidse sportverenigingen lopen altijd massaal mee met de Taptoe”, zegt commissaris Bertram Wesselman van de Taptoecommissie. “Wij lopen als commissieleden ook mee in de stoet, maar voor ons is het vaak niet duidelijk wie nu de begeleiders zijn en wie de deelnemers. We willen graag meer zichtbaarheid van de leiders, zodat we hen kunnen instrueren om in te grijpen als dat nodig is.” Hoe die zichtbaarheid precies tot stand moet komen is nog niet bekend. Daarover gaat de Taptoecommissie met de verenigingen in overleg.

Verzamelen Kaasmarkt
Het verzamelen voor de Taptoe gebeurt al jaren op de Kaasmarkt. Via de twee stegen kunnen deelnemers de Kaasmarkt op, om vervolgens via de Hooigracht aan de route te beginnen. Wesselman: “We zien dat veel verenigingen in kleine groepjes aankomen en dat ouders hun kinderen nabrengen. Daar hebben we begrip voor, maar we vragen nu de verenigingen om hun medewerking om echt als een groep te komen zodat de veiligheid op de Kaasmarkt goed geborgd is.”

Gestructureerd lopen
Tot slot wordt er aandacht besteed aan de stoet zelf. “De verenigingen moeten zich natuurlijk met veel creativiteit en licht presenteren aan de andere Leidenaren, maar ook hier moeten we aandacht geven aan de veiligheid. Door de steeds grotere drukte in de stad moet er vaker bijvoorbeeld een ambulance langs. Daar moeten we dan goed op kunnen anticiperen. We willen de verenigingen vragen daar rekening me te houden en gestructureerd te lopen”, aldus Wesselman

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×