Haanstra School mobiliseert verontruste ouders voor veiliger Rapenburg

29

Al acht jaar ijvert directeur Brian Groot van de Haanstra School voor meer verkeersveiligheid rond de school aan het Rapenburg. Vooral tijdens de momenten dat de kinderen ’s morgens aankomen en ’s middags weer naar huis gaan. “Ik heb inmiddels drie wethouders versleten,” zegt Groot die vurig hoopt dat wethouder nummer drie, Martine Leewis, nu wel met een oplossing komt voor het langsrazende verkeer op de smalle gracht.

Chris de Waard in gesprek met actievoerende ouders en met schooldirecteur Brian Groot van de Haanstra School.

Groot zou het liefste zien dat het Rapenburg twee keer per dag korte tijd wordt afgesloten voor autoverkeer. Om te laten zien dat dat best kan, sluiten ouders deze week elke ochtend tussen 8.15 uur en 8.30 uur de straat voor de school af. Automobilisten moeten bij de Kaiserstraat of De Vliet rechtsomkeert maken totdat alle kinderen veilig binnen zijn.

“We hebben zo’n 250 leerlingen. Tel daar nog ongeveer 150 broertjes en zusjes bij op en de ouders die de kinderen naar school brengen en je snapt hoe druk het hier is. Nu we de straat hebben afgesloten en er geen auto’s en bestelbusjes langsrazen, sta ik hier veel rustiger,” zegt directeur Groot die sinds april van dit jaar met wethouder nummer drie en haar ambtenaren in gesprek is over een definitieve oplossing. “Wat die wordt, weet ik nog niet, we hebben tot nu toe allen nog maar over de procedure gesproken.”

Fietsen stallen
Naast het verkeer in de smalle straat voor de ingang van de school vormen ook de fietsen een probleem. “Dat zijn de fietsen van onze eigen leerlingen en ouders komen ook met allerlei soorten bakfietsen en elektrische fietsen aan. We hebben nu krijtstrepen gezet, waarbinnen iedereen de fietsen moet stallen. Maar er is gewoon niet voldoende ruimte. Om de hoek staat het ook vol. En dit is nog maar het begin van het schooljaar. In de loop van het jaar komen er nog zeker dertig fietsen bij,” zegt Groot die hoopt dat de gemeente ook voor het stallen van de fietsen met een oplossing zal komen. “We willen tenslotte dat zoveel mogelijk kinderen met de fiets naar school komen.”

Directeur Brian Groot bij de overvolle kade voor de ingang van de Haanstra School Ook om de hoek op de Doezastraat staat het vol fietsen van ouders en leerlingen.

Delen

29 reacties

 1. Sandra Terink

  Ik woon op de Vliet en moet dus regelmatig met de auto langs deze school. Mijn bevindingen zijn dat het tijd wordt (en dat geldt overigens niet alleen voor deze school) dat de ouders (uitzonderingen daaraan toe gelaten) nu eens beginnen met de “verkeerslessen”
  En niet vinden dat hun “prinsjes en prinsesjes” voorrang moeten krijgen.
  Puur vanuit veiligheids oogpunt.

 2. Allert Goossens

  Ik maak me vooral zorgen over het verkeersgedrag van de jongsten en jongeren. Het is in toenemende mate asociaal en levensgevaarlijk, regelmatig ook ‘schijt’ hebben aan ander verkeer. Je zult het samen moeten doen. In een klassieke stad grachten afsluiten is GEEN optie. Net zoals fietsenhokken voor iedereen GEEN optie is. Het is schipperen. Maar vooral is het jeugd weer eens opleiden voor het verkeer, weer eens leren luisteren en als politie eindelijk eens doelgericht optreden tegen drie rijen dik fietsen op smalle wegen, het nog immer niet aflatende fietsen met mobieltjes in de hand (bellen, appen, muziek selecteren, etc) en het onwerkelijke fietsgedrag van de jeugd. Overigens, ook ouderen op de fiets hebben vaak het idee alleen op de weg te zijn, maar dat is een andere discussie.

 3. De school is bekend … en berucht. Een type ouders dat wat weggezongen lijkt van de werkelijkheid en met een wereldvreemde blik op de samenleving denkt dat oplossingen altijd van anderen moeten komen en dat de wereld om hen draait. Wellicht is een andere locatie voor de school een betere oplossing. Ben het heel erg eens met voorgaande reactie waarin de ouders en school aangesproken worden op hun eigen verantwoordelijkheid. Wellicht is een andere locatie voor de school een betere optie of ouders als vrijwillige klaarovers/ verkeersbegeleiders inzetten … Niet alleen maar zeuren… maar iets overhebben voor je kind(eren)

  • Waarom moeten ze van die school op de weg lopen en heel leuk die actie steeds de zelfde auto valt niet op dit is in serne gezeten

  • Het gaat om met name zeer gevaarlijke groot vrachtverkeer, dat te belazerd is via witte singel te rijden. Was getekend, een van de werkelijkheid losgezogen ouder.

 4. De ouders kunnen ook hun “fietshummer” 100 meter verder op de Doezastraat parkeren. Maar ja……… Dan moet je weer 100 meter lopen met je kind. Stel je voor dat je dat 5 dagen in de week moet doen.

 5. In zo’n drukke en krappe buurt is het geven en nemen voor alle partijen. Als je daar gaat wonen moet je niet verwachten dat je direct op snelheid kunt rijden en als je daar je kinders op school hebt kun je niet anders dan goed opletten en je kinderen leren goed op te letten. Wel zijn het nog steeds kinderen.
  De bezorgdheid van de directeur die het hele gebeuren dagelijks mee maakt zal echt niet voor niets zijn.

  • Over daat laatste: daat geloof ik ook. e vraag is alleen of de directeur de goede kant opkijkt als het gaat om een oplossing…

 6. Ik schrik hier wel van. Wat een negatieve reacties. De taferelen bij deze school zijn echt niet anders dan bij andere scholen. Moet je eens bij de scholen op de van Vollenhovenkade gaan kijken. Daar is het een chaos van komen en gaan van auto’s.

  Natuurlijk hebben ouders verantwoordelijkheid mbt de verkeersveiligheid van hun kinderen. Maar een beetje rekening houden met elkaar, ouders en bewoners kan toch geen kwaad? Zeker op een plek, zoals inde binnenstad waar de ruimte beperkt is.

  • U hebt deels gelijk: bij de Van Vollenhovekade is het wellicht nog erger. Maar heel toevallig weet ik dat ondanks alle verzoeken van de scholen en omgeving om de kinderen niet met de auto te brengen de ouders die verzoeken totaal aan hun laars lappen. Ook de ouders die over de stoep fietsend hun kinderen wegbrengen hebben geen enkele boodschap aan anderen in de omgeving. Uw waarschijnlijk goedbedoelde maar belerende reactie past overigens geheel in de tijdgeest.

   • DeheerGroen is bij deze van harte uitgenodigd op de Haanstraschool om zijn beweringen en stellingen in de praktijk te kunnen toetsen. Donderdag 08.30 uur. Schikt het? Rapenburg 129. Met vr gr B. Groot, directeur

 7. En zo wordt de automobilist weer gecriminaliseerd. Maar enig zelfbeeld ontbreekt. Feit is dat veel kinderen vandaag de dag zeer slecht op de hoogte zijn van de verkeersregels. Dat levert gevaarlijke situaties op. Ik kies er daarom altijd voor om kinderen waar mogelijk voorrang te geven. Dat leert ze per slot van saldo niets op.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline