Niet elke automobilist reageerde even begripvol op de actie. Deze haastige bestuurder gaf een dot gas en reed door. (Foto's: Chris de Waard).

Haanstra School mobiliseert verontruste ouders voor veiliger Rapenburg

Al acht jaar ijvert directeur Brian Groot van de Haanstra School voor meer verkeersveiligheid rond de school aan het Rapenburg. Vooral tijdens de momenten dat de kinderen ’s morgens aankomen en ’s middags weer naar huis gaan. “Ik heb inmiddels drie wethouders versleten,” zegt Groot die vurig hoopt dat wethouder nummer drie, Martine Leewis, nu wel met een oplossing komt voor het langsrazende verkeer op de smalle gracht.

Chris de Waard in gesprek met actievoerende ouders en met schooldirecteur Brian Groot van de Haanstra School.

Groot zou het liefste zien dat het Rapenburg twee keer per dag korte tijd wordt afgesloten voor autoverkeer. Om te laten zien dat dat best kan, sluiten ouders deze week elke ochtend tussen 8.15 uur en 8.30 uur de straat voor de school af. Automobilisten moeten bij de Kaiserstraat of De Vliet rechtsomkeert maken totdat alle kinderen veilig binnen zijn.

“We hebben zo’n 250 leerlingen. Tel daar nog ongeveer 150 broertjes en zusjes bij op en de ouders die de kinderen naar school brengen en je snapt hoe druk het hier is. Nu we de straat hebben afgesloten en er geen auto’s en bestelbusjes langsrazen, sta ik hier veel rustiger,” zegt directeur Groot die sinds april van dit jaar met wethouder nummer drie en haar ambtenaren in gesprek is over een definitieve oplossing. “Wat die wordt, weet ik nog niet, we hebben tot nu toe allen nog maar over de procedure gesproken.”

Fietsen stallen
Naast het verkeer in de smalle straat voor de ingang van de school vormen ook de fietsen een probleem. “Dat zijn de fietsen van onze eigen leerlingen en ouders komen ook met allerlei soorten bakfietsen en elektrische fietsen aan. We hebben nu krijtstrepen gezet, waarbinnen iedereen de fietsen moet stallen. Maar er is gewoon niet voldoende ruimte. Om de hoek staat het ook vol. En dit is nog maar het begin van het schooljaar. In de loop van het jaar komen er nog zeker dertig fietsen bij,” zegt Groot die hoopt dat de gemeente ook voor het stallen van de fietsen met een oplossing zal komen. “We willen tenslotte dat zoveel mogelijk kinderen met de fiets naar school komen.”

Directeur Brian Groot bij de overvolle kade voor de ingang van de Haanstra School Ook om de hoek op de Doezastraat staat het vol fietsen van ouders en leerlingen.

Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek Verkeerssituatie Haanstraschool


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×