(Foto's: Chris de Waard).

Leidse Kiss & Ride komt terug als parkeerplaats

De middenberm in de Bargelaan achterstation Leiden Centraal wordt weer een Kiss & Ride-strook. Een ruime meerderheid van de Leidse raad steunt het verzoek van de VVD Leiden om de plek waar treinpassagiers kunnen worden afgehaald of afgezet in ere te herstellen. Wethouder Martine Leewis gaat daar nu voor zorgen.

Wel krijgt de strook met name in juridische zin een andere status; het worden officiële plaatsen voor kortparkeren. Dat is volgens Leewis de enige manier om zo’n Kiss & Ride te formaliseren. Er moet dan wel betaald gaan worden om in de middenberm te staan. Dat kan volgens de wethouder niet anders, omdat anders de gemeentelijke scanauto niet kan detecteren of een auto er al dan niet legaal staat. VVD-raadslid Maarten Dirkse denkt dat daar nog wel een mouw aan te passen is. Bijvoorbeeld een nultarief.

Chris de Waard in gesprek met VVD-raadslid Maarten Dirkse en wethouder Martine Leewis over het terugbrengen van de Kiss&Ride-strook in de Bargelaan bij Leiden Centraal.

Het college besloot in juni van dit jaar om de Kiss & Ride op te heffen. Om dat af te dwingen werden bloembakken neergezet in de middenberm. Die blijven, maar gaan in de nieuwe situatie de oversteekplaats voor fietsers en voetgangers afschermen. Ernaast komen dan enkele parkeerplaatsen.

Steun uit stad en streek
Dat de Kiss & Ride nu toch weer terugkomt is geïnitieerd door VVD-raadslid Maarten Dirkse die een petitie startte. Deze werd ruim 2.500 keer ondertekend. Zowel door Leidenaren als door mensen uit de regio weet Dirkse: “We hebben het vijfde station van Nederland. Daar hoort ook de mogelijkheid bij voor mensen uit de regio om reizigers af te halen.  De duizenden stemmen hielpen waarschijnlijk ook wel bij het verkrijgen van extra steun in de raad. Niet alle partijen zijn blij. Een minderheid in de raad is tegen het terugdraaien van de situatie. GroenLinks bijvoorbeeld en ook de PvdA blijft fel tegen de wachtende auto’s op de middenberm. De partij strijdt al jaren voor het verwijderen van de strook, leek zijn zin te krijgen, maar haalt nu dus alsnog bakzeil.

Afschuw bij dierenpartij
Overigens is niet alleen de PvdA teleurgesteld. Ook fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren reageert met verbazing en afschuw dat er nu parkeerplekken worden aangelegd om de automobilisten te faciliteren. Wethouder Leewis heeft daar uiteindelijk helemaal geen problemen mee: “Er wordt wel gedaan alsof dit college tegen een Kiss & Ride is, maar dat is in dit geval absoluut niet zo. Het is alleen maar goed om het gebruik van openbaar vervoer te optimaliseren.”

 

Leiden Politiek kiss-rideCS


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×