Jochem Myjer kwam al na ruim elf minuten aan in het Van der Werfpark. (Foto's/video: Chris de Waard).

Rapenburg Race: Meer dan honderdduizend euro voor onderzoek dwarslaesie

Dwars door Leiden. Dat is het motto van de tweede editie van de Rapenburg Race die vanmiddag in Leiden wordt gezwommen om geld in te zamelen voor nader onderzoek naar de behandeling van mensen met een dwarslaesie. Aanleiding voor het sportieve spektakel is het ongeluk dat de Leidse student Maarten in 2016 kreeg. Hij liep daarbij een dwarslaesie op.

Dat kan op verschillende manieren. Door snel te opereren is een dwarslaesie mogelijk deels te herstellen, maar ook zenuwreconstructie is iets waar momenteel volop onderzoek naar wordt gedaan. Ook gaan de ontwikkelingen op het gebied van hulpmiddelen razendsnel, waarbij met name het exoskelet een uitkomst moet gaan bieden om mensen met een dwarslaesie mobieler te maken.

Veel Leidenaren, maar ook van buiten de stad, kwamen met zwemspullen naar het Rapenburg om de 800 meter te voltooien. Met heel persoonlijke redenen om deel te nemen. De tocht viel niet altijd mee voor de deelnemers maar het doel maakte veel goed. En in het Van der Werfpark wachten familie en vrienden met handdoeken en droge kleren.


Verslaggever Gerry van Bakel in gesprek met Jochem Myjer, Maarten Jorissen, deelnemers en organisatoren en neuroloog Wilco Peul.

De Leidse cabaretier Jochem Myjer schoot de eerste vijftig deelnemers om 13.30 uur weg aan de kop van het Rapenburg. Bij de tweede vijftig zwom hij zelf ook mee en kwam na 800 meter zelfs als eerste van zijn groep binnen bij de finish in het Van der Werfpark in een meer dan verdienstelijke tijd van iets meer dan elf minuten. “Ik heb zelf bijna een dwarslaesie gehad, dus ik heb wel veel met dit onderwerp,” vertelde Myjer bij de start van de tweede raprace.

De bekende Leidenaar onderging in 2011 een zware ruggenmergoperatie waarbij een tumor werd verwijderd. De operatie werd destijds uitgevoerd door de eveneens Leidse neurochirurg professor Peul die vandaag ook meezwom.

Leiden Maatschappij Science Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×