(Foto's: Chris de Waard, impressies: Gemeente Leiden).

Groen licht voor extra miljoenen verbouwing stadhuis Leiden

Met de stemmen van de fracties van VVD, CDA, SP, PS en PvdD tegen stemt een meerderheid van de Leidse gemeenteraad in met de extra kosten van 1,8 miljoen euro voor de verbouwing van het Leidse stadhuis die begin volgend jaar van start gaat. ChristenUnie-fractievoorzitter Pieter Krol bracht in felle bewoordingen het standpunt van de tegenstanders (tevergeefs) onder de aandacht. Hij vindt het beschikbaar stellen van zoveel extra geld ongehoord in een tijd dat ook flink wordt ingegrepen in de uitgaven binnen het sociaal domein.

Chris de Waard in gesprek met de fractievoorzitter van de ChristenUnie Leiden, Pieter Krol.

Morrend akkoord
Hoewel de ChristenUnie eigenlijk tegen het extra budget had willen stemmen, deed de partij dat uiteindelijk niet. “Ons wordt het mes op de keel gezet. En dat is niet voor het eerst. En het is niet eens zo zeer de schuld van het college, want zo werkt het nu eenmaal bij een aanbesteding.” Uit de aanbesteding kwam een laagste prijs die zeven procent hoger is dan waarmee was gerekend en tegen het extra geld stemmen brengt de hele aanbestedingsprocedure in gevaar. Die opnieuw doorlopen kost nog veel meer. En dus vond Krol een tegenstem té onverantwoord en stemde met veel tegenzin in met het toekennen van het extra geld.

Onder de voorstemmers ook tegenstanders van de duurder uitvallende verbouwing.

Tegen ondanks risico’s
Andere ’tegenpartijen’ maakten een andere inschatting en stemden niet in met een verhoging van het verbouwingsbudget. SP-raadslid Thomas van Halm denkt net als de ChristenUnie dat een nieuwe aanbesteding wel eens duurder zou kunnen uitpakken dan de zeven procent extra die Leiden nu kwijt is, maar gelooft niet dat het schrappen van wensen en ambities zodat geen extra geld nodig is, zal leiden tot een nieuwe aanbesteding. “Ik denk dat de voorstellen daar voldoende rekening mee houden.”

Chris de Waard in gesprek met wethouder Marleen Damen die ambtenarenhuisvesting in haar portefeuille heeft.

Op de eerste etage wordt de commissiekamer verplaatst naar de plek waar nu nog fractiekamers zijn. Op de plek waar nu nog wordt vergaderd, wordt de vide in oude luister hersteld.

Raadzaal met extra’s
Ook voor de restauratie van de monumentale raadzaal krijgt wethouder Damen alle ruimte. Niet alleen wat per se moet, mag worden uitgevoerd, ook voor de extraatjes trekt de raad de knip. Bij deze zogenoemde ‘nice-to-haves’ gaat het om zaken als enkele nieuwe bankjes voor de ambtenaren, duoraadsleden en publiek voor een slordige 40.000 euro, een nieuw spreekgestoelte van 25.000 euro en gordijnen die 12.000 euro gaan kosten.

In een filmpje leggen de architecten uit hoe ze tot hun ontwerp zijn gekomen.

Leiden Politiek Verbouwing Stadhuis Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×