Albert Deuzeman (GroenLinks) en Erik Maassen (SP) in Politiek071. (Foto: Lieuwe van Slooten).

GroenLinks en SP willen meer inhoud geven aan discussie rond verkoop Ambachts- en Baljuwhuis

Het is geen geheim dat de gemeente Voorschoten het Ambachts- en Baljuwhuis in de verkoop heeft staan. Wethouder Marcel Cramwinkcel onderhandelt daarover met de huidige huurder Jos Kriek die er momenteel restaurant Floris V in exploiteert. Maar onduidelijk is nog wat er met het monumentale pand gaat gebeuren na een eventuele verkoop. Daarom willen de partijen GroenLinks en de SP een onderzoek naar de mogelijkheden. “De discussie moet meer inhoud krijgen”, zegt GroenLinks raadslid Albert Deuzeman in Politiek071.

Aanstaande donderdag roepen de partijen met een motie het college van b en w op om extern advies in te winnen. Een historisch onderzoeksbureau moet kijken wat de mogelijkheden van het pand zijn voor de gemeente. “Nu wordt het vooral gebruikt voor bruiloften”, zegt SP-raadslid Erik Maassen. “Ik ben er zelf getrouwd en dat was vijftien jaar geleden. Sindsdien ben ik er niet meer geweest voor een bruiloft.”

Beide heren zien dus kansen voor het gebouw. Bovendien moet het externe advies meer inhoud aan de discussie in het dorp geven. In oktober is er namelijk een dorpsdialoog waarbij inwoners van Voorschoten kunnen praten over het Ambachts- en Baljuwhuis. “Het onderzoek is een voorzet om aan die discussie meer inhoud te geven”, zegt Deuzeman. “Dan gaat het er niet over dat we het allemaal een belangrijk gebouw vinden, maar wat de consequenties zijn van een mogelijke verkoop.”


Presentator Lieuwe van Slooten in gesprek met Albert Deuzeman (GroenLinks) en Erik Maassen (SP) over het Ambachts- en Baljuwhuis

Onderhandelingen moeilijk
De verkoop van het monumentale pand in de Voorstraat ligt in Voorschoten erg gevoelig en het is niet de eerste keer dat de raad zich bemoeit met het verkoopproces. Voor de zomer werd een motie unaniem aangenomen waarin de raad het laatste woord opeiste over de mogelijke verkoop. Nu krijgt wethouder Cramwinckel met een extra onderzoek en de uitkomsten van de dorpsdialoog nog meer richtlijnen mee in de onderhandelingen. “Dit maakt het voor hem juist makkelijker”, zegt Erik Maassen. “We geven hem zo informatie waarmee hij een afgewogen besluit kan nemen.”

Als de motie een meerderheid krijgt hopen de initiatiefnemers de eerste resultaten al tijdens de dorpsdialoog in oktober te kunnen gebruiken.

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×