(Foto: Vluchtelingenwerk Leiden).

Voormalig vluchteling wordt maatschappelijk begeleider

Nizar Karkout is zijn naam en kent als geen ander het belang van een goede maatschappelijke begeleider. Een vrijwilliger van VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland zorgde ervoor dat Nizar, nadat hij in april 2018 in Leiden is komen wonen, direct kon beginnen aan zijn inburgeringscursus. Dat gaf hem het gevoel er weer bij te horen en dat was precies wat Nizar na veel moeilijke jaren in Syrië en zijn vlucht nodig had.

Bij VluchtelingenWerk is iedereen heel behulpzaam. De maatschappelijk begeleiders zijn allemaal bereid om alle informatie te geven die nieuwkomers zoals Nizar nodig hebben. “Ik wilde zo snel mogelijk onafhankelijk zijn en de hulp van de maatschappelijk begeleider was daarbij heel belangrijk”, aldus Nizar. De maatschappelijk begeleider bood praktische ondersteuning bij vragen over bijvoorbeeld huisvesting, financiën, onderwijs en gezondheidszorg.

In eerste instantie wilde Nizar zo snel mogelijk aan het werk om financieel onafhankelijk te zijn, inmiddels is hem duidelijk geworden dat die ambitie op zijn leeftijd, hij is 60, en met de taalbarrière lastig wordt. “Als dat niet meer lukt dan wil ik als vrijwilliger aan de slag bij VluchtelingenWerk. Momenteel help ik al als vertaler. En ik word opgeleid tot maatschappelijk begeleider. Dit vrijwilligerswerk is enorm belangrijk voor mij: mijn leven hier krijgt door het werk zin. Ik besteed mijn dagen beter, ik heb minder last van het verdriet. Ik voel mij zo echt onderdeel van de maatschappij.”

De vluchteling van toen en cliënt van VluchtelingenWerk wordt een nu een gewaardeerd collega. VluchtelingenWerk Leiden heeft echter niet alleen maatschappelijke begeleiders nodig. De organisatie, gevestigd aan de Oude Rijn 44b,  is ook op zoek naar vrijwilligers die aan de slag willen als begeleider huisvesting, juridisch begeleider of receptionist. Om samen met Nizar mensen op weg te helpen.

Wie aan de slag wil als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Leiden kan via de website de vacatures in Leiden bekijken.

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×