Emile van Aelst kreeg de onderscheiding zojuist tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Leidse stadhuis. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Leidse Glibber krijgt erepenning van Leiden

Leidse Glibber Emile van Aelst is woensdagavond geëerd met de erepenning van Leiden. De onderscheiding werd zojuist uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis. Van Aelst krijgt de penning omdat hij zich al jarenlang dag in dag uit inzet voor de stad. Dat doet hij onder meer als fotograaf voor verschillende Leidse media (Sleutelstad, Leidsch Dagblad) en als vrijwilliger voor uiteenlopende organisaties.

Emile schrijft onder de naam Leidse Glibber over alle evenementen die er in Leiden plaatsvinden. Hij publiceert op zijn eigen weblog, sociale media en Sleutelstad. Sinds drie jaar heeft hij ook zijn eigen wekelijkse society pagina in het Leidsch Dagblad. Alle evenementen worden door hem met tomeloos enthousiasme bezocht en beschreven, met enorm veel liefde voor de stad Leiden. “Een bijeenkomst is pas compleet als Emile er bij is geweest en er verslag van heeft gedaan”, zeggen burgemeester en wethouders. “Zeven dagen per week is hij in de weer, 24 uur per dag. Altijd bezig om het mooiste, het beste, het leukste en de meest vrolijke kant van Leiden te laten zien.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Emile van Aelst.

Emile van Aelst dacht dat hij naar de Burgerzaal kwam om te zien hoe de organisatie van Leiden Marathon in het zonnetje zou worden gezet en de erepenning zou krijgen. Maar Tjeerd Scheffer en zijn medewerkers werkten graag mee aan het complot om de Leidse glibber te verrassen.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Tjeerd Scheffer van Leiden Marathon.

Uiteenlopende functies
Emile is ook iemand die zich op tal van andere terreinen inzet en in heeft gezet voor de Leidse samenleving. Sinds 1990 (vanaf de eerste editie) is hij al betrokken bij de organisatie van de Leiden Marathon. Hij is al vele jaren de logistiek coördinator van het vervoer en de onderbrenging van de topsporters. Van 1977 tot 1997 was hij voorzitter van de Buurt- en Speeltuinvereniging Groenoord. Hij was het aanspreekpunt voor de buurtbewoners uit de wijk en contactpersoon en belangenbehartiger richting de gemeente. Van 2008 tot 2016 was hij bestuurslid van de Leidsche Mondialen, een groep kunstenaars uit Leiden en omgeving. Sinds 2007 is hij jurylid bij de verkiezing van het Leids raadslid van het jaar.

Eensgezind
“Iedereen in Leiden kent Emile van Aelst en hij kent iedereen”, aldus burgemeester en wethouders. In 2017 werd hij door de ondernemers van Leiden uitgeroepen tot Leidenaar van het jaar en hij passeerde daarmee een flink aantal andere prominente Leidenaren. Hij is echt een icoon van de stad Leiden, een ware ambassadeur. Het college van burgemeester en wethouders was dan ook eensgezind, toen ze op 3 september 2019 besloten om Emile van Aelst de Erepenning van de stad Leiden toe te kennen.

Eerdere jaren
De erepenning van de stad Leiden is ingesteld als een gemeentelijke onderscheiding – de hoogste in rangorde – voor interne en externe relaties. De erepenning wordt bij besluit van burgemeester en wethouders toegekend. Vorig jaar viel de eer te beurt aan het Rijksmuseum voor Oudheden, dat toen haar 200-jarig bestaan vierde. Andere personen die de erepenning eerder op 2 oktober ontvingen zijn Eric Filemon en Rens Heruer (2014), Jochem Myjer (2009) en oud Rector Magnificus van Universiteit Leiden Douwe Breimer (2006). De penning is voor het eerst uitgereikt in 1927.

Leiden erepenning


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×