Parkeerbeleid voor fietsers of gewoon gezond verstand gebruiken? (Foto: Gerry van Bakel).

Fiets aan de kant verhoogt toegankelijkheid

De Breestraat kan zaterdag bezoek verwachten van de fiets-agent. Samen met een aantal mensen met een beperking gaat hij de strijd aan tegen wildparkerende fietsers. De vraag is om je fiets zo te parkeren dat iedereen gebruik kan maken van de stoep.

Elke zaterdag is het raak in de Breestraat – en niet alleen daar in de Leidse binnenstad – de stoep staat helemaal tjokvol met fietsen. En zie er dan maar eens langs te komen met een rolstoel, een rollator of zelfs ook een kinderwagen. “Ik doe het zelf ook wel hoor,” geeft Erik Olijerhoek eerlijk toe. “Maar het is eigenlijk een kleine moeite om de fiets in bijvoorbeeld de fietsenstalling van de Waag te zetten en het laatste stukje te lopen.” De Week van de Toegankelijkheid was voor Erik een goede aanleiding om in actie te komen. “Je hoeft je fiets toch niet altijd precies voor de winkel te parkeren waar je moet zijn?”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Erik Olijerhoek over de actie tegen teveel fietsen op de stoepen.

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid wordt aandacht gevraagd voor alledaagse problemen die mensen met een beperking ondervinden als ze gewoon deel willen nemen aan het maatschappelijk leven. Bijvoorbeeld omdat er heel veel  fietsen op de stoep staan, of een reclamebord op de lijn voor blinde en slechtziende mensen of omdat er overal luide muziek is en knipperende (feest)verlichting. Met wat kleine aanpassingen en een oog voor wat een ander nodig heeft of last van kan hebben, kan er veel verbeterd worden.

De actie tegen foutgeparkeerde fietsers is een initiatief van Platform Gehandicapten Leiden samen met medewerkers van Gemiva-SVG, de gemeente Leiden en Universiteit Leiden en begint om 12.00 uur op het Stadhuisplein.

 

 

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×