Fiets aan de kant verhoogt toegankelijkheid

16

De Breestraat kan zaterdag bezoek verwachten van de fiets-agent. Samen met een aantal mensen met een beperking gaat hij de strijd aan tegen wildparkerende fietsers. De vraag is om je fiets zo te parkeren dat iedereen gebruik kan maken van de stoep.

Elke zaterdag is het raak in de Breestraat – en niet alleen daar in de Leidse binnenstad – de stoep staat helemaal tjokvol met fietsen. En zie er dan maar eens langs te komen met een rolstoel, een rollator of zelfs ook een kinderwagen. “Ik doe het zelf ook wel hoor,” geeft Erik Olijerhoek eerlijk toe. “Maar het is eigenlijk een kleine moeite om de fiets in bijvoorbeeld de fietsenstalling van de Waag te zetten en het laatste stukje te lopen.” De Week van de Toegankelijkheid was voor Erik een goede aanleiding om in actie te komen. “Je hoeft je fiets toch niet altijd precies voor de winkel te parkeren waar je moet zijn?”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Erik Olijerhoek over de actie tegen teveel fietsen op de stoepen.

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid wordt aandacht gevraagd voor alledaagse problemen die mensen met een beperking ondervinden als ze gewoon deel willen nemen aan het maatschappelijk leven. Bijvoorbeeld omdat er heel veel  fietsen op de stoep staan, of een reclamebord op de lijn voor blinde en slechtziende mensen of omdat er overal luide muziek is en knipperende (feest)verlichting. Met wat kleine aanpassingen en een oog voor wat een ander nodig heeft of last van kan hebben, kan er veel verbeterd worden.

De actie tegen foutgeparkeerde fietsers is een initiatief van Platform Gehandicapten Leiden samen met medewerkers van Gemiva-SVG, de gemeente Leiden en Universiteit Leiden en begint om 12.00 uur op het Stadhuisplein.

 

 

Delen

16 reacties

 1. Een inwoner van Leiden op

  En ook in de rest van de stad? Alom ergernis in de straten van de binnenstad, ook voor mensen zonder beperking. Fietsen worden overal neergekwakt.

  • Een Leids burger op

   Het Noordeinde is minstens net zo erg als de Breestraat met al die fietsen op het trottoir, waardoor je als voetganger steeds gedwongen wordt even op de rijbaan te lopen. Alleen omdat het nu week van de toegankelijkheid is neemt men nu even actie. Daarna gaat alles weer gewoon door zoals voorheen…

 2. Een “fiets-agent. Samen met een aantal mensen met een beperking”? Een groep potige agenten, een arrestatiewagen en een grote vrachtwagen lijken mij beter. En niet alleen op de trottoirs in de Breestraat controleren en handhaven, maar op veel meer plaatsen in de binnenstad, vooral ook bij studentenhuizen.

 3. Het is een goed begin, maar toegankelijkheid mag wel het hele jaar doorgaan…zou er soms meer aandacht voor de voetganger ontstaan? Het is de week van WALK21

 4. Petronelleke op

  Eerst zouden er meer fietsenstallingen moeten komen. Alle fietsen weghalen lijkt onbegonnen werk. Beginnen bij echt hinderlijke plekken, zoals bij bushaltes. Want op zaterdag kun je in de Breestraat de bus niet meer in of uit. Volgens de gemeente Leiden is het overigens niet verboden om je fiets op de stoep neer te zetten. Dus ook de regelgeving (APV) zou aangepast moeten worden.

  • Een Leids burger op

   Uit de APV art.2.51 Neerzetten van fietsen e.d.

   lid 2. 2. Het is verboden een fiets of een bromfiets te plaatsen:

   a.binnen een afstand van 50 cm. aan weerszijde van blindengeleidestrook;
   b.op een wijze waardoor de doorgang op de stoep wordt versperd voor gebruikers van rollators, rolstoelen, scootmobielen en kinderwagens.

   Het gaat er juist vaak om het dat er zoveel fietsen geplaatst worden dat de doorgang dus wel versperd wordt.

 5. Wat gij niet wilt wat u geschied doe dat ook een ander niet…. helaas pas bij een harde leerschool zier men in wat bijv. niet terecht parkeren op een invalidenplek is. Of inderdaad toegang beperken etc etc

 6. Wat gij niet wilt wat u geschied doe dat ook een ander niet…. helaas pas bij een harde leerschool zier men in wat bijv. niet terecht parkeren op een invalidenplek is. Of inderdaad toegang beperken etc etc

 7. Het enige dat helpt is handhaven. Handhaving betekent voor de burger in overtreding dat hij/zij/het de consequenties moet nemen wanneer het rijwiel is verwijderd. Zolang er niet gehandhaafd wordt blijft alles bij hetzelfde. Mensen eigen.
  Neem je het recht in eigen hand dan word je daar in Nederland wel op aangesproken. En zo houd je de ellende in stand.

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline