Pesthuis wordt combinatie van wonen, horeca en cultuur

24

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het Pesthuiscomplex in Leiden  ‘na een uitgebreide selectie- en verkoopprocedure’ gegund aan de Citystone Group uit Amsterdam. “De ontwikkelaar gaat het Pesthuis met Van Manen en KRFT als architecten toegankelijk maken voor alle Leidenaren,” zo meldt woordvoerder Loek Houtepen van het Rijksvastgoedbedrijf. “De toekomstige functies zullen zich richten op ontmoeten,” zo vertelt Houtepen.

Begin november wordt het complex overgedragen en maakt Citystone Group meer bekend over de plannen die de ontwikkelaar met het complex heeft. Er wordt onder meer gedacht aan de combinatie van een foodhall, coworking, hostel, shortstay, wonen, horeca, kunst en cultuur.

De Citystone Group is geen onbekende in Leiden. De afgelopen jaren verwierf de ontwikkelaar onder andere de schuilkerk aan de Hooglandse Kerkgracht die wordt getransformeerd. Ook een groot kantoorpand aan de Schipholweg 101 behoort tot de portefeuille van het bedrijf dat voor die locatie een plan heeft voor sloop en nieuwbouw. In Leiderdorp gaat de Citystone Group de Statenhof transformeren naar studio’s voor internationale studenten en aan het Heelblaadjespad wordt op de plek van De Menswording een complex gerealiseerd met 22 woningen.

Delen

24 reacties

 1. Wim van der Valk op

  Niet doen!
  Er dwalen daar enorm veel geesten rond,vooral in de avonduren.
  Gebouw heeft enorm veel leed meegemaakt in de historie!!!

 2. Tyfus amsterdammers die spullen opkopen met geleend geld en er dan een hip(-ster)-sausje overheen gooien met behulp van vreselijk gephotosjoptje website.
  Het Pesthuis heeft, afgezien dat het een Rijksmonument is, de bestemming Maatschappelijk-3. Zo heet dat.
  De beschrijving in het bestemmingsplan voor maatschappelijk-3 is:
  – De voor Maatschappelijk 3 aangewezen gronden zijn bestemd voor:
  – maatschappelijke voorzieningen;
  – kantoren, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van maatschappelijk – kantoor’;
  .
  Maatschappelijke voorzieningen worden in het bestemmingsplan omschreven als:
  voorzieningen zoals gezondheidszorg, (para)medische en verpleegvoorzieningen, bejaardenvoorzieningen, verzorgingshuizen, welzijnsvoorzieningen, cultuurvoorzieningen, sociale voorzieningen, religieuze voorzieningen, musea, bibliotheken, onderwijsvoorzieningen, wetenschappelijk onderzoek, openbare dienstverlening en verenigingsleven.
  .
  Van het door die tyfus amsterdammers genoemde gebruik (foodhall, coworking, hostel, shortstay, wonen, horeca, kunst en cultuur) valt dus zo’n beetje alles NIET onder de noemer maatschappelijk-3.
  .
  Ik ben benieuwd welke van de socialistische wethouders in de zak zit van die amsterdammers wanneer er toch goedkeuring aan de plannen gaat worden gegeven.

   • Goede vraag. Ik heb dat zo neergeschreven omdat ik toch ergens mijn eigen mening in door wilde laten klinken, terwijl ik droog de richtlijnen van de overheid citeer.
    Geeft dit een voldoende antwoord op uw vraag?

 3. Het politiebureau aan de zonneveldstraat had ook een maatschappelijk functie , er wordt nu in gewoond.

 4. Een eigen mening…….en dan een bevolkingsgroep een ernstige ziekte toewensen, dat doet afbreuk aan je mening. Sterker nog komt ongeloogwaardig over…

    • Maar het eerste antwoord was dus wel voldoende om jouw vraag te beantwoorden toch? Het was ieder geval voldoende om je lange, mokumse tenen te raken en dat geeft mij al voldoening

     Laten we verder amsterdammers voor het gemak maar eens classificeren als een bevolkingsgroep (jouw woorden). In het originele commentaar -vol met droge feiten- wens ik deze groep geen ziekte toe, maar classificeer ik ze als een ziekte.
     Ik ben zelf ook niet zo’n taalnazi, maar zover gaat mijn begrip van het Nederlands nog wel.

 5. Burger zonder steunkousen op

  En wat als er weer een pestepidemie uitbreekt? Hoe kunnen we dan de patiënten isoleren als het Pesthuis niet meer beschikbaar is?

 6. Michiel Hoogland

  Zonder dat het karakter van het gebouw wordt aangetast ?
  En het voldoet allemaal aan de stevige nota van uitgangspunten, waarin zowat niks mocht?

  Het Pesthuis is een rijksmonument uit 1661…..
  Ik ben benieuwd.
  En het is gegund aan de Amsterdamse Vastgoedmagnaat.Pluis Participatie Groep BV Stadionweg 224 1077 TE Amsterdam.

  Dit bedrijf zit ook achter het Menswording Kerk project in Leiderdorp.
  Daar onstond vorig jaar wat ophef over een uitgelekte mail.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline