Fabian Krul op de Haarlemmerstraat aan het mansen. Zo heet het geld ophalen met een mansbakje. (Foto: Robbert van Cleef).

Ook draaiorgelcultuur immaterieel erfgoed

Niet alleen de Voorschotense Paardendagen en Leidens Ontzet zijn onlangs opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Ook de draaiorgelcultuur staat sinds kort op de lijst. Leiden is een van de steden in ons land waar het draaiorgel van oudsher op straat te zien was en, hoewel een stuk minder dan vroeger, nog steeds is.

Robbert van Cleef van mediapartner Omroep West ging vanmiddag met de Leidse orgeldraaier Fabian Krul en dienst collega Ruud Brienen uit Alkmaar met De Blauwe Pilaar de Haarlemmerstraat in. 

De Leidse draaiorgelman Fabian Krul is blij dat de draaiorgelcultuur nu op de lijst van immaterieel Nederlands erfgoed staat. Krul is een van de weinigen die zijn brood nog kan verdienen met het vak. Ooit reden er in Leiden veel draaiorgels rond, maar de laatste jaren is er niet veel meer over van Leiden als echte draaiorgelstad. Krul vindt de plaatsing op de lijst van immaterieel daarom toch een soort erkenning van zijn vak.

Robbert van Cleef van mediapartner Omroep West ging vanmiddag met de Leidse orgeldraaier Fabian Krul en dienst collega Ruud Brienen uit Alkmaar met De Blauwe Pilaar de Haarlemmerstraat in. 

 

Straatexploitatie van draaiorgels bijgeschreven in Inventaris Immaterieel Erfgoed

Bij de straatexploitatie van draaiorgels trekt een orgelman of orgelvrouw erop uit om met een draaiorgel muziek te laten klinken in de openbare ruimte. Bij de straatexploitatie neemt de orgelman of vrouw dikwijls de rol op zich van entertainer. Hij begroet vriendelijk de passanten en toehoorders en tracht al rammelend met zijn ‘mansbakje’, het mansen, een financiële bijdrage te verkrijgen.

De dag begint voor de orgelman met koper poetsen. Alle koperen delen, zoals het klavier, het mansbakje en de sierstrippen aan de orgelkast moeten glimmen. De hedendaagse orgelman kan het muziekboek samenstellen op een SD-kaart en houdt hierbij rekening met speciale gelegenheden en het weertype.

Bij de exploitatie in de woonwijken gaat men volgens een vast patroon door de straten en wordt er huis-aan-huis aangebeld, om de bewoners uit te nodigen een financiële bijdrage te leveren. In de winkelgebieden en soms de buurt van evenementen neemt de orgelman ook steeds verschillende standplaatsen in. Het zich voortbewegen is een essentieel onderdeel. Af en toe wordt er een korte pauze gehouden.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×