Aanleg Singelparkbruggen van start

11

Vanmiddag heeft wethouder Martine Leewis symbolisch de eerste paal geslagen voor de serie van vijf Singelparkbruggen die het komende jaar worden aangelegd. Het was mogelijk haar laatste handeling als wethouder. Aanstaande donderdag wordt ze opgevolgd door de huidige fractievoorzitter van GroenLinks Leiden Ashley North.

Plaats van handeling was het Ankerpark waar drie van de bruggen komen. Eentje tussen het park en de Meelfabriek (de Helarbrug) een over de Oude Rijn bij de Zijlpoort (de Loviumbrug) en een klein extra bruggetje tussen het Ankerpark en de Binnenoostsingel.

Chris de Waard sprak met wethouder Martine Leewis en Singelparkvoorzitter Alexander Geertsema over de aanleg van de bruggen. 

De andere bruggen die worden aangelegd zijn de Wisenniabrug tussen de Oude Herengracht en de Houtmarkt. deze brug verbindt in de toekomst het Blekerspark met het Huigpark. De Aeldisbrug is de kleinste van allemaal en komt over de Groenhavengracht bij het Arsenaal. Met die brug komt er een korte verbinding langs het water tussen Arsenaalplein en Rembrandtpark. De Hapynionbrug is de hoogste van allemaal en komt over de Nieuwe Rijn tussen de Kaarsenmakerssteeg en het Utrechtse Veer.

Deze diashow vereist JavaScript.

De bruggen vormen als het ware een ‘familie’ en zijn ontworpen door architectenbureau Ney & Partners uit Brussel dat in 2016 voor het eerst de afbeeldingen onthulde tijdens een bijeenkomst in het Tweelinghuis (linkje).

Deze diashow vereist JavaScript.

Op zondag 13 oktober organiseren de Vrienden van het Singelpark – zoals iedere tweede zondag van de maand – een wandeling langs een deel van de Leidse singels. De wandeling begint om 14:00uur en duurt ongeveer 2 uur. Deze keer lopen we via de Morspoort langs Molen de Valk door het Huigpark – met een net nieuw Calasthenicsveld! – naar de Zijlpoort. Daar wordt al hard gewerkt aan een nieuwe Singelbrug! We zien veel groen, prachtige gebouwen en horen de laatste ontwikkelingen in het Singelpark en de historie van de stad. En wie weet drinken we na afloop wel een Singelbiertje…
Voor de Singelparkwandeling vraagt de gids je om een bijdrage van vier euro. De opbrengst wordt via de Vrienden van het Singelpark besteed aan het realiseren van het langste, mooiste en spannendste stadspark van Nederland.
Belangstelling? Meld je aan via singelparkwandeling@gmail.com . Je hoort dan zo snel mogelijk of er nog plaats is en waar de wandeling begint. Aanmelden kan zelfs zondagochtend nog!
Foto: Alice de Jong

Achtergrondinformatie:
Over het Singelpark: www.singelpark.nl

Delen

11 reacties

 1. Wat goed van het college van B&W en de het college steunende raadsfracties. De bruggen en het zogenaamde park (wandelstrook met wat gras en struiken) zijn namelijk heel belangrijk, en zo nuttig. Dit is beter dan het daarvoor beschikbare geld uitgeven aan voorzieningen in het onrendabele sociale domein. Deze overbodige bruggen, het zogenaamde park, een dure verbouwing van het stadhuis en heel dure parkeervoorzieningen zijn veel belangrijker dan betere zorg en armoedebestrijding. Wat mooi van onze armen en behoeftigen dat ze dat ook inzien en er grote offers voor gaan brengen.

  • Een Leids burger op

   Die hele verspilling aan dat singelparkgedoe had ook het vorige college al haar goedkeuring aan gegeven. De bezuiniging op de minima is wel typisch iets van dit college bestaande uit: Slinksgroen, de Partij voor de Afbraak en D66 (dat zichzelf sociaal liberaal noemt…..)
   Nu maar hopen dat die ¨armen en behoeftigen¨ dat niet vergeten zijn als ze volgende keer weer gaan stemmen….

 2. Ja,zelfs 23.000 voor de vrijwilligersorganisatie van de stichting Leiden helpt kon er niet af. In plaats daarvan wordt een dure hondenuitlaat strook aangelegd.

  • 23.000 ?!?! Goed dat de daarmee gestopt zijn, je kunt toch niet verkopen een stichting zoveel toe te stoppen terwijl andere nuttige stichtingen het zelf moeten regelen en opbrengen!

 3. Een Leids burger op

  Bruggen moet je inderdaad aanleggen als dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld omdat ze aan vervanging toe zijn zoals bijvoorbeeld bij Molen de Valk heeft plaatsgevonden.
  Maar of al die nieuwe geplande singelparkbruggen nu echt noodzakelijk waag ik toch ook wel te betwijfelen.

 4. Gerard, die 23.000 was nodig om het pand te huren, waarin kleding, voedsel paketten, speelgoed en kadootjes voor kinderen waren opgeslagen. Alle andere activiteiten werden door vrijwilligers uitgevoerd. Als je dat een hoge huurprijs vindt, dan heb je kennelijk geen idee van wat zo’n gehuurd pand per jaar in Leiden kost. Hulp aan de minima van Leiden wordt door liefdadigheid en sponsor gelden betaald.

  • Het gaat mij niet op de hoogte van het bedrag, maar het is onverkoopbaar om de ene stichting gratis huisvesting te geven terwijl er andere nuttige stichtingen zijn die het zelf moeten regelen en betalen.

 5. Nuttige stichtingen die de minima helpen om rond te komen moeten niet afhankelijk zijn van liefdadigheid en sponsoring door bedrijven die daar goed sier mee maken. Dat hoort een kerntaak van een sociaal betrokken overheid te zijn. Dat er nu een willekeur bestaat tussen de verschillende stichtingen, daar ben ik het wel mee eens. Voor de huidige (PvdA !) Wethouder heeft die verkokering echter geen prioriteit en de Raad houdt zich hier grotendeels buiten. Ik vind dat iets waar Leiden zich voor moet schamen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline