(Foto's: Clinton Adeleke en Kim van Niekerk).

Leiden Zoo: Na varken nu olifant op Lammermarkt

The Weeping Elephant is vanmiddag geplaatst op het Cultuurplein Lammermarkt. Het is na ‘Ode aan het Varken’ dat eerder dit jaar enige tijd naast molen De Valk stond het tweede kunstwerk van Jantien Mook dat een tijdelijke plek krijgt in Leiden. “De olifant komt de mensen in de stad opzoeken,” zegt Mook. “In eerste instantie wil ik hem positiviteit laten uitstralen, een positieve benadering waarmee ik mijn verwondering voor zo’n dier in het werk probeer te verbeelden.”

Leiden Zoo
Of er ooit echt een Leiden Zoo met kunstwerken van dieren op de Lammermarkt komt is nog niet duidelijk. “Ik heb het idee een keer geopperd in een commissievergadering en ook heb ik een pleidooi gehouden bij de stadscurator,” zegt Lianne Raat van de PvdD. 

De vijf meter hoge huilende olifant blijft een week of tien in Leiden staan op de plek waar tot de jaren 60 de veemarkt werd gehouden. Het idee voor een ‘Leiden Zoo’ komt van de Partij voor de Dieren in Leiden en is nu dus deels geadopteerd door de kunstenares die de olifant eigenlijk ook van een audio-installatie in de slurf had willen voorzien. “Zodat hij om de paar uur zou trompetteren. Maar daar heb ik toch maar van af gezien,” zegt Mook.

 

Cultuur Leiden leidenzoo


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×