Leiden Zoo: Na varken nu olifant op Lammermarkt

30

The Weeping Elephant is vanmiddag geplaatst op het Cultuurplein Lammermarkt. Het is na ‘Ode aan het Varken’ dat eerder dit jaar enige tijd naast molen De Valk stond het tweede kunstwerk van Jantien Mook dat een tijdelijke plek krijgt in Leiden. “De olifant komt de mensen in de stad opzoeken,” zegt Mook. “In eerste instantie wil ik hem positiviteit laten uitstralen, een positieve benadering waarmee ik mijn verwondering voor zo’n dier in het werk probeer te verbeelden.”

Leiden Zoo
Of er ooit echt een Leiden Zoo met kunstwerken van dieren op de Lammermarkt komt is nog niet duidelijk. “Ik heb het idee een keer geopperd in een commissievergadering en ook heb ik een pleidooi gehouden bij de stadscurator,” zegt Lianne Raat van de PvdD. 

De vijf meter hoge huilende olifant blijft een week of tien in Leiden staan op de plek waar tot de jaren 60 de veemarkt werd gehouden. Het idee voor een ‘Leiden Zoo’ komt van de Partij voor de Dieren in Leiden en is nu dus deels geadopteerd door de kunstenares die de olifant eigenlijk ook van een audio-installatie in de slurf had willen voorzien. “Zodat hij om de paar uur zou trompetteren. Maar daar heb ik toch maar van af gezien,” zegt Mook.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Delen

30 reacties

 1. Schitterend !
  Kunst, cultuur, die prikkeling zeg maar moet aanwezig blijven in het publieke domein.
  Al was het maar om het klootjesvolk wakker en attent te houden.

 2. Prachtig, en dan te bedenken wat een grove platheid daar een week geleden nog te vinden was. Dit fraaie en humoristische kunstwerk zal zeker niet leiden tot grimmige agressie en dergelijke.

  • Wilma Varnst op

   Grove platheid………als je het zo moeilijk hebt in Leiden, ga dan lekker verhuizen. Niet over zeuren, maar er iets aan doen!

   • Ik zou best willen, maar wat kan ik daaraan doen? Tegen de grootschalige 3/10 vulgariteit is geen verfijning opgewassen. Maar afgezien van die narigheid, is Leiden best een prettige stad om een deel van het jaar in te verblijven, dus ik zie niet in waarom ik zou moeten verhuizen. Wat zou je eigenlijk willen? Het grauw dat het hele jaar door de dienst uitmaakt in het centrum? Wat een absurd idee. De stad zou onleefbaar zijn.

    • Wilma Varnst op

     Stja wat moet je daarop zeggen. Je hebt blijkbaar moeite om het hele jaar in Leiden te wonen, maar je wil er ook niet weg. Psychische hulp misschien? Of toch uitkijken naar een woonomgeving waar jeje wel prettig voelt. Hoef je hier niet meer te zeuren.

     • Ik kan inderdaad adviseren om zo nu en dan eens van domicile te veranderen. Probeer dat ook eens, want het is aangenaam verfrissend en voorkomt bekrompenheid, tunnelvisie, intolerantie en zelfingenomenheid. Wat dat echter met geestelijke bijstand te maken heeft, ontgaat mij geheel. Of is het slechts schertsend bedoelt?

     • Wilma Varnst op

      Ik heb in diverse plaatsen gewoond en gewerkt. De ene is prettiger dan de ander, maar om dan in de media te zeuren dat je “overlast” ervaart terwijl je er zelf voor hebt gekozen om daar te wonen is te vergelijken met de zielige zeurmensjes bij de rijdende rechter.

 3. Maikel Janson

  Echt een mooi project ! Ik hoop dat ze er nog veel meer gaan plaatsen ! Sowieso is Leiden goed bezig , molen de Valk is werkelijk prachtig geworden . Nu nog zorgen dat de singels helemaal bevaren kan worden , zou helemaal geweldig zijn ,TROTSE LEIDENAAR !

 4. Hendrika Henneke

  Ook mooie centjes. En maar klagen dat de koek op is. Heel goed bezig. Denk eens na mensen in nood in nederland te gek voor woorden. Hebben geen gat in hun handen. Neee hebben geen handen. Wel een enorm keel gat.

 5. Bianca Polane

  Erg leuk en mooi hoor maar Hebben ze niks anders om hun geld aan uit te geven … volgensmij kunnen ze dat veel beter voor andere doeleinden gebruiken

   • @elizabeth
    Nonsens. Denk eens wat dieper dan de politieke dogma’s die je wenst aan te hangen.
    Iedereen -en dan ook echt iedereen- kan binnen nu en 6 maanden zelf ook dakloos zijn. Dakloos worden is geen keuze.

  • Het idee achter de opmerking duidelijk,
   maar probeer toch eens een kloppende zin te maken.
   Dit ziet er wel erg simpel uit.

 6. Het varken was mooier vond ik, had mogen blijven. Maar op die plek mag altijd wel een kunstwerk staan, al dan niet tijdelijk.

 7. Fred Beerenfenger op

  Prachtig! Jammer dat het varken weg is. Had ie toch die huilende olifant kunnen troosten. Was een leuk stelletje geweest. Enne …. kunst is/blijft wat je mooi vindt. Tot slot; Sleutelstad.NL blijf nog lekker lang in de lucht. Ik geniet elke dag van de onderwerpen en vooral de vele diverse reacties. Wat hebben we toch een mooie stad.

 8. Verrassende kunst met een boodschap. Onze eigen Bremer stadsmuzikanten. 😉 Benieuwd met welk volgend dier de kunstenaar komt. Een koe of een stier misschien? De Beestenmarkt is immers niet zo ver er vandaan.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline