Saxofonist Maarten Hogenhuis. (Foto: PR).

Saxofonist Maarten Hogenhuis treedt op bij Jazzpodium Hot House Leiden tijdens 50-jarig jubileum

Saxofonist Maarten Hogenhuis geeft op vrijdag 25 oktober een optreden tijdens het 50-jarig jubileum van Jazzpodium Hot House in Leiden. Zijn optreden vindt plaats in de Qbus-zaal van BplusC in Leiden.

Al sinds 2001 verstrekt het North Sea Jazz Festival een vrije compositieopdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. Deze keer gaat de eer naar Hogenhuis.

Maarten Hogenhuis
Maarten Hogenhuis (1986) is één van de belangrijkste jonge Nederlandse saxofonisten. Hogenhuis is lid van jazzgroep BRUUT! en de twee-drummerband Krupa & The Genes. Bovendien leidt hij het Maarten Hogenhuis Trio. De jury was onder de indruk van de goede melodische lijnen van Hogenhuis en daarom is de keuze op hem gevallen. Daarnaast was de jury bijzonder geraakt doordat Hogenhuis met zeer weinig middelen in staat is om pakkende muziek te maken. Langzaam uitrollende patronen met heldere songlijnen, waarin ieder bandlid gelijkwaardig is, zijn kenmerken voor de composities van de saxofonist.

Balans tussen het abstracte en het luisterbare
Hogenhuis schrijft over zijn werk: “Ik ben, enigszins gedwongen door de ‘harmonie-loze’ trio setting waarin ik veel opereer, altijd op zoek naar de balans tussen het abstracte en het luisterbare. Hoeveel informatie geef ik de luisteraar en hoeveel houd ik ‘achter’?” Daaraan voegt hij toe dat hij voor deze opdracht wil onderzoeken hoe zich dat vertaalt naar een sextet zonder harmonie-instrumenten. De vraag ‘hoe vind ik ook in deze bezetting de juiste spanning tussen herkenning en abstractie?’ staat daarbij volgens hem centraal.

Praktische informatie
Kaarten voor het optreden zijn te reserveren via de website van Hot House Jazz in Leiden. Hogenhuis treedt op 25 oktober om 20:30 op in de Qbus-zaal van BlusC Leiden (Middelstegracht 123) en de kaarten kosten 16 euro. Voor studenten geldt een tarief van 10 euro.

Cultuur Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×