(Archieffoto: Sleutelstad / Emile van Aelst).

CDA Leiden pleit voor meer ondersteuning sportverenigingen

Het CDA Leiden heeft een voorstel geschreven om Leidse sportverenigingen beter te ondersteunen. De partij hoopt aanstaande donderdag in de gemeenteraad op voldoende steun van andere partijen, zodat het voorstel wordt toegevoegd aan het nieuwe beleidskader Sport en Gezondheid. In dat beleidskader is de ambitie opgenomen dat Leiden sterke en toekomstbestendige sportverenigingen heeft. Het CDA vindt dat de gemeente daar dan ook extra ondersteuning tegenover moet zetten.


Reanne van Kleef in gesprek met CDA duoraadslid Julius Terpstra over de motie ‘Vitale sportverenigingen’. 

Open deuren in beleidskader
Het beleidskader Sport en Gezondheid is ter vervanging van de Leidse sportnota die in 2018 afliep. Kritiek van veel betrokkenen, waaronder de sportverenigingen, is dat het nieuwe beleidsstuk niet erg concreet is en je daardoor ook eigenlijk nergens ‘tegen’ kunt zijn. Bij verschillende onderwerpen worden er daarom nu nog voorstellen gedaan om een aantal thema’s toch beter onder de aandacht te brengen.

Terpstra: “In het stuk staan goedwillende open deuren. Sporten is belangrijk. Leidenaren moeten bewegen. We moeten de verenigingen ondersteunen. Dat soort uitspraken staan erin, ja dat vindt iedereen. Het gaat om de uitvoering. Hóe gaan we dat dan bereiken. Daar ontbreekt het nog wel een beetje aan. De vraag is nu: hoe concreet kunnen we het als raad nog maken in de uitvoering en in de duidelijkheid naar de sportverenigingen toe.”

‘Laat sportverenigingen niet aan hun lot over’
Sportverenigingen heb het tegenwoordig vaak moeilijk doordat ledenaantallen teruglopen en er steeds moeilijker vrijwilligers worden gevonden. Tegelijk worden de eisen vanuit de gemeente en het rijk steeds hoger. Volgens het CDA moet de gemeente niet alleen maar eisen stellen en de verenigingen er op afrekenen als het niet goed gaat, maar juist een actieve rol spelen in het onderzoeken waarom het niet goed gaat en helpen de situatie te verbeteren.

Inmiddels is ook bekend dat het rijk middelen beschikbaar stelt voor een Leidse sportformateur, die samen met de verenigingen invulling moet gaan geven aan het Leidse sportakkoord. Voor die sportformateur ziet het CDA een belangrijke rol weggelegd.

“De focus van sportformateur moet niet liggen op wat verenigingen moeten bijdragen, maar op hoe we ze kunnen ondersteunen”, zegt Terpstra. “Breng nou eens in kaart met welke verenigingen het goed gaat, maar ook juist welke verenigingen het moeilijk hebben. Kijk samen met deze verenigingen hoe we ze er weer bovenop kunnen helpen. Sportverenigingen zijn gewoon te belangrijk in Leiden om ze maar aan hun lot over te laten.”

Terpstra heeft goede hoop dat zijn voorstel donderdag genoeg steun krijgt in de gemeenteraad: “Ik kan me niet voorstellen dat partijen hier tegen kunnen zijn. Het is niet ter eer en glorie van het CDA of de oppositie tegen de coalitie. Het gaat hier om de Leidse sportverenigingen. Ik ken wethouder Dirkse ook als een sportman en ik kan me niet voorstellen dat hij dit gaat ontraden.”

Topsport Leiden
Een van de organisaties die de afgelopen tien jaar verenigingen heeft ondersteund is Stichting Topsport Leiden. De aangesloten verenigingen staan te boek als vitale sportverenigingen en geven zelf aan dat Topsport Leiden daar een grote rol in speelt. Het voortbestaan en de rol van Topsport Leiden bij de ondersteuning van verenigingen staat echter ter discussie.

“Ik snap niet zo goed waarom Topsport Leiden ter discussie staat”, zegt Terpstra. “Ik vind ook dat de wethouder daar kleur moet bekennen. Zonder topsport geen breedtesport. Er wordt nu een aanname gedaan dat er in Leiden geen plek is voor topsport, dat lees ik zelf niet in het stuk. Ik vind wel dat het de taak is van wethouder Dirkse om daar nou eens duidelijkheid over te geven. Hoe ziet hij de rol van Topsport Leiden? De focus op talentontwikkeling hoeft het ondersteunen van verenigingen volgens mij niet in de weg te staan.”

Leiden Politiek Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×