Elisabeth de Groot moet rondkomen van een uitkering en wordt op meerdere punten getroffen door de voorgenomen bezuinigingen binnen het sociaal domein.

Bezuinigingen in Leiden: "Dan moet ik straks kiezen tussen een brood of medicijnen kopen"

De gemeente Leiden moet een bedrag van 5,4 miljoen bezuinigen binnen het sociaal domein. Dat blijkt uit de gemeentelijke programmabegroting die is voorgelegd aan de raad. De gemeente heeft te maken met oplopende kosten van bijvoorbeeld de jeugdhulp, maar ook doen Leidenaren in toenemende mate een beroep op de Wet Maatschappelijke Opvang (WMO).

En dus moet wethouder Marleen Damen (PvdA) bezuinigingen op de almaar oplopende kosten in het sociaal domein. Het gaat daarbij ook om zaken als jeugdzorg, bijzondere bijstand, woningaanpassingen en de opvang van dak- en thuislozen. Een groot pijnpunt is dat ongeveer 3200 mensen met een chronische ziekte of handicap hun jaarlijkse tegemoetkoming van 285,00 euro kwijt dreigen te raken.

Robbert van Cleef van mediapartner Omroep West sprak met Elisabeth de Groot die door de bezuinigingen getroffen zal worden. Ook komen SP-raadslid Ries van Walraven en wethouder Marleen Damen aan het woord.

De Leidse Elisabeth de Groot heeft hartproblemen en is een van de mensen die de jaarlijkse toelage van 285,00 euro dreigt kwijt te raken. “Ik ben een van die mensen die chronisch ziek is”, zegt ze. “Dus ik heb echt dure, zware medicijnen nodig. Als dat gaat vervallen en ik moet het allemaal zelf gaan betalen, dan moet ik straks kiezen tussen een brood kopen of medicijnen.”

Korte termijn politiek
Ries van Walraven, raadslid van de SP Leiden vindt de wethouder aan korte termijn politiek doet. “Het college heeft echt geen idee wat zieke mensen of mensen met een beperking nodig hebben. De BTW is bijvoorbeeld ook omhoog gegaan, dus mensen krijgen het steeds slechter.” Van Walraven kondigt aan dat de SP actie zal gaan voeren tegen deze bezuiniging. “GroenLinks en de PvdA geven het geld blijkbaar liever uit aan de Leidse Ringweg en aan sportaccommodaties.”

Wethouder Marleen Damen zegt dat de bezuinigingen noodzakelijk zijn omdat de tekorten anders blijven oplopen. Daarom zijn de bezuinigingen ook verdedigbaar, vindt de wethouder. De raad krijgt nu van het college een palet met 22 bezuinigingsmaatregelen voorgelegd. Die zijn dus niet allemaal nodig en dus valt er wat te kiezen. “Daar had de raad ook om gevraagd,” legt Damen uit. “De raad kan op deze manier sommige voorstellen verwerpen of minder hard inzetten.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×