Teamchef Politie Leiden niet terug naar oude standplaats

7

De Leidse politiechef Fatima Aboulouafa keert niet meer terug in het team Leiden en ook niet elders binnen de eenheid Den Haag waar Leiden onder valt. Een gesprek met Aboulouafa, haar advocaat en de politiechef van de eenheid Den Haag, Paul van Musscher, leverde onvoldoende vertrouwen op voor verdere samenwerking in de huidige vorm.

Aboulouafa die leiding geeft over 130 politieagenten zit sinds eind september thuis vanwege haar kritische houding tegenover discriminatie, machtsmisbruik en pesten binnen het korps. Iedereen die racistische zaken aankaart bij de politie stuit volgens de teamchef op ’een blauwe muur van stilte’.

Politiechef Paul van Musscher van de Eenheid Den Haag stelt dat er geen verschil van inzicht is met het standpunt van teamchef Aboulouafa over het belang van diversiteit en inclusie binnen het korps. “Dat kan en moet beter”, zegt Musscher. Hij voegt er direct aan toe dat de manier waarop nu, deels via de media, de discussie over dit thema wordt gevoerd, geen positieve uitwerking heeft voor de eenheid. “Het zorgt zelfs voor verdeeldheid onder collega’s en dat mag nooit het effect zijn”, aldus de politiechef.

Het gaat hierdoor niet meer om de inhoud maar over de wijze waarop de discussie verloopt. “Voorop staat dat we niet wegkijken van misstanden maar deze juist aanpakken. Dat feit dreigt door de manier waarop de thematiek ter sprake wordt gebracht, onder te sneeuwen”. Aboulouafa zei eerder in verschillende programma’s op televisie dat klokkenluiders bij de politie worden ’geïntimideerd, gedehumaniseerd, geïsoleerd en vervolgens geëlimineerd’.

De afgelopen weken ontstond een onwerkbare situatie in het team nadat directe collega’s het vertrouwen in de teamchef opzegden. De korpsleiding stelde een pauze voor om rust te creëren en te werken aan een oplossing. De komende tijd blijft de korpsleiding zoeken naar een oplossing voor deze personele kwestie. “Die oplossing ligt buiten de eenheid,” zo heeft het gesprek van eerder deze week duidelijk gemaakt.

Samen met Aboulouafa en ondersteund door een onafhankelijke externe verkenner bekijkt de korpsleiding de komende tijd of zij op een andere plaats binnen de Nationale Politie kan werken. De verantwoordelijk Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft met een brief de Tweede Kamer over deze zaak geïnformeerd.

Delen

7 reacties

 1. MarokkanenverdelgersHollandsmidden op

  Dit is de beste voorbeeld van hoe t werkt bij de politie. Kaart je het feit aan dat er misstanden zijn binnen de organisatie, zoals discriminatie van minderheden, etnisch profileren etc… dan wordt je uit je functie gezet. Dat deze mevrouw op non actief is gezet en nu ook niet meer terugkomt zie ik dan ook als een statement van de politie. En die luidt: de politie is blank en alle boeven hebben een kleurtje. En die moeten we slaan, pepperen, drie dagen voor niks vastzetten en alsof dat niet genoeg is, ook vermoorden om daarna alles te ontkennen.(zie mitch henriquez rip). Ik wens de politieagenten op straat veel succes want dit pikt niemand. Er is van de kant van politie en justitie een enorme verharding. Maar ook van de kant van criminelen. Er wordt steeds vaker op politie geschoten en agenten worden geslagen. Geen goede ontwikkeling dus.

  • Hermine Derks op

   En waarom zitten er weinig Marokkanen bij de politie?
   Ik heb zelf de selectieprocedure gedaan, circa 60 deelnemers waarvan zeker de helft niet blank. Bij de eerste test (Nederlands) nog 40 man over, waarvan slechts 5(!) met een kleurtje……….. Hoezo dan discriminatie? Gewoon slechte aanpassing/inzet.

   • Een Leids burger op

    Heel goede prima reactie:dit maakt inderdaad weer eens duidelijk dat het om ONaangepast gedrag gaat waardoor ze buiten de selectie vallen. DAAR zit de oorzaak dus.
    .
    En dat is natuurlijk niet alleen zo als het gaat om sollicitaties bij de politie maar ook bij andere functies……
    .

    Allochtone groeperingen hebben er een gewoonte van gemaakt om direct met het ¨racistische¨ of ¨discriminerende¨ vingertje te wijzen als zij ¨buiten de boot¨ vallen zonder naar de ware oorzaken te kijken. Wat meer zelfkritiek zou geen kwaad kunnen.

  • “…zie ik dan ook als een statement van de politie. En die luidt: de politie is blank en alle boeven hebben een kleurtje”.

   Nee, niet alle boeven hebben een ‘kleurtje’. Wel is er sprake van en extreme oververtegenwoordiging van ‘multiculturele’ boeven. En dan praten we niet over enkele tientallen procenten, maar over honderden procenten (factor 3 tot 6 keer zo vaak). Gewoon bij de feiten blijven, die zijn al erg genoeg!

   • 62% van alle cellen in nederland worden bezet door mensen met een migratieachtergrond,hetzelfde percentage geld voor de uitkeringen , en dat terwijl ze niet eens 15% van de bevolking uitmaken. Maar als je hardop zegt dat allochtonen crimineel werkschuw tuig is dan ben je een racist.Dat hoge percentage gevangenen onder de allochtonen is ook 1 van de redenen dat er nauwelijks allochtone agenten zijn,als agent mag je geen criminelen in je directe familie hebben omdat je anders chantabel bent of je loyaliteit aan de rechtstaat in het gevaar komt.https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/29/zeven-maanden-celstraf-voor-ex-beveiliger-wilders-a3958481

 2. Zie opsporing verzocht……veel filmpjes en foto’s van Jan , Henk, Roderick en Eefje……
  Deze dame zwelgt in zelfmedelijden en heeft ze niet allemaal helder op een rijtje. Even aan de kant zetten dus en verder haar beschuldigingen onderzoeken zoals aangekondigd en gebeurd.

 3. Die rat zo snel mogelijk afvoeren en monddood maken met d’r racismekaart en discriminatie. Ze denken daar nog steeds Nederlanders mee dood te kunnen maken of af te troeven. Intussen betalen we ons weer lek aan wachtgelden, schorsingssalarissen, net als die Turkse van de COA die zich in limousine’s rond liet rijden. En al die Sinterklazen in Den Haag trappen er keer op keer weer in. Afvoeren !

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline