Aanpakken illegale bewoning Rooseveltstraat lastig

33

Er wordt nog steeds volop illegaal gewoond in panden op het bedrijventerrein Rooseveltstraat. De VVD Leiden die dat al eerder aan de rode stelde, vroeg gisteren opnieuw aandacht voor het probleem. Vooral ook omdat burgemeester Lenferink er in de ogen van de partij niet voldoende tegen optreedt.

Chris de Waard sprak met burgemeester Lenferink over de illegale bewoning van bedrijfspanden aan de Rooseveltstraat.

VVD-raadslid Gilissen diende daarom gisteravond in de Leidse gemeenteraadsvergadering een motie om om de burgemeester tot actie te dwingen. Tevergeefs, want de motie werd door te weinig andere fracties gesteund. Dat kwam vooral door de uitleg van Lenferink die de raadsleden voorhield dat waar mogelijk wel degelijk wordt opgetreden. “Alleen hebben we niet voldoende capaciteit om alles tegelijkertijd aan te pakken, maar er lopen wel degelijk verschillende procedures,” wist Lenferink.

In een deel van het gebied is optreden lastig. Daarover heeft de Leidse raad eerder zelf de geopperd dat wonen daar eventueel zou moeten kunnen en dat maakt handhaving ingewikkeld. Lenferink: “Bij een illegale situatie moet je altijd ook kijken of het gelegaliseerd kan worden en omdat de raad zich over een deel van het bedrijventerrein in die zin heeft uitgelaten, wordt handhaven dan een lastiger zaak.”

 

Delen

33 reacties

 1. Als de bedrijven mee willen werken kan er toch een plan ontwikkeld worden om boven de bedrijven appartementen te bouwen?Werkende Leidse jongeren willen niet tot hun 27ste thuis blijven wonen en huren van 1000 euro of meer neer moeten tellen. De betaalbare kleine appartementjes/ nieuwbouw is allemaal voor DUWO. Goed plan wonen daar zo snel mogelijk te legaliseren, dus dank voor het onder de aandacht brengen zet de boel weer in beweging.

 2. “Bij een illegale situatie moet je altijd ook kijken of het gelegaliseerd kan worden en omdat de raad zich over een deel van het bedrijventerrein in die zin heeft uitgelaten, wordt handhaven dan een lastiger zaak.” getuigt van een merkwaardige en gevaarlijke kijk op de rechtsstaat van college en gemeenteraad, met waarschijnlijk onbedoeld veel ruimte voor corruptie, intimidatie en andere en ergere kwalijke praktijken en veel kansen voor schaamteloze schurken die zich van wet- en regelgeving niets aantrekken. Gedoogbeleid, achteraf legaliseren van wat verboden is, lakse handhaving, geen wonder dat de georganiseerde misdaad zich steeds beter thuis voelt in Nederland

 3. “Gedoogbeleid, achteraf legaliseren van wat verboden is, lakse handhaving, geen wonder dat de georganiseerde misdaad zich steeds beter thuis voelt in Nederland”

  Overdrijf niet zo: het is juist goed als je onderzoekt wat de reden van de overtreding is. In dit geval: te weinig betaalbare woningen.
  In het verleden is heel wat verboden geweest wat we nu doodnormaal vinden, je kunt dat zelf ook wel invullen (kiesrecht, bijvoorbeeld).

 4. En waar blijft de anders altijd zo nadrukkelijk aanwezige en ‘krachtdadige’ wethouder Wonen? Ergens anders bezig met fotomomentjes? Het is niet alleen kwestie van openbare orde, maar ook van wonen.

 5. Een Leids burger op

  Het is inderdaad niet alleen een kwestie van botte handhaving zoals sommige domoren willen. Juist omdat er toch al plannen waren om een deel daar te bestemmen als woongebied.
  In DAT deel zou dus gelegaliseerd kunnen worden en in het overige de ORDE handhaven.

 6. Hele berg Polen aan de rechterkant ter hoogte van Ramdas in de bedrijven daar achter . Doorgaans rijden al die gasten met Poolse kentekens zodat die dure auto’s niet hier in de wegenbelasting hoeven.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline