Leiden gaat provincie duimschroeven aandraaien om aanhoudende problemen Waddingerbrug

24

De kersverse Leidse GroenLinks-wethouder Ashley North van onder andere bereikbaarheid gaat ‘op managementniveau’ overleggen met de provincie Zuid-Holland over de aanhoudende problemen met een aantal bruggen in Leiden. Dat gesprek vindt plaats op 31 oktober. De meeste storingen doen zich de laatste tijd voor met de Waddingerbrug in de Haagweg ter hoogte van de Groote Vink, maar ook de Julius Caesarbrug tussen de Kanaalweg en de wijk Meerburg en in wat mindere mate ook de Wilhelminabrug blijven met enige regelmaat openstaan. De bruggen zijn van de provincie en die is ook verantwoordelijk voor het onderhoud.

Chris de Waard sprak met wethouder Ashley North over de aanhoudende problemen met enkele bruggen in Leiden.

North zei dat gisteravond in de Leidse raad in antwoord op vragen van VVD-raadslid Maarten Dirkse die wil dat Leiden nu echt op korte termijn werk gaat maken van het oplossen van de brugproblemen. Zolang de provincie de brugbediening niet op orde heeft, wil de VVD dat de betreffende bruggen in de spits dichtblijven, zodat het verkeer in elk geval tijdens de drukste momenten niet voor gesloten slagbomen komt te staan. Dat laatste wilde North niet toezeggen. Wel dat hij bij de provincie echt met nadruk gaat aandringen op een snelle oplossing: “We gaan echt opschalen.”

Delen

24 reacties

  • Dan zouden het brugschroeven moeten zijn en die heeft de gemeente niet omdat deze van de provincie zijn……

  • Jackie aalst op

   Tuurlijk want de gemeente is de baas over de provincie. Vegin jij maar eerst eens mensen die je hebben uitgenodigd een han te geven.

 1. Lezen blijft moeilijk he Kathy. Het gaat over de meeste storingen dd laatste tijd, niet alleen over de storingen van de waddingerrug.

 2. Ik wens ze veel succes. Er word al heel lang gezocht naar de oorzaken maar telkens als men het lek boven water denkt te hebben gaat het toch weer mis. Of de apparatuur is te ingewikkeld (zogenaamde veiligheid) of de monteurs zijn niet capabel genoeg. Het brug-bedienend personeel heeft er ook schoon genoeg van (zo hoorde ik via via).

 3. De metafoor in de kop klopt niet. Wie iemand de duimschroeven aandraait heeft macht over die persoon en aarzelt niet daar op dwingende wijze gebruik van te maken. De gemeente Leiden heeft echter geen macht over de provincie en durft niet eens bij Gedeputeerde Staten aan te dringen op gebruik van doorzettingsmacht of andere bestuurlijke middelen jegens gemeenten die tegen afspraken in al decennialang te weinig sociale huurwoningen laten bouwen (om een voorbeeld te noemen). Jongeheer North is wellicht te kersvers en moet nog ingewijd worden in de bestuurlijke mores en verhoudingen.

  • Een inwoner van Leiden op

   Frits 2019: Dat de gemeente geen macht heeft over de provincie weet ik nog zo net niet…In LD van 7 dec 2017 stond bijv een artikel over woningbouw op de Lammenschansweg. Wilde de provincie omdat ze vonden dat daar best gebouwd kon worden omdat de Lammenschansweg wel heel erg breed is met 2 brede ventwegen, 2 rijbanen en diverse brede groenstroken. Toenmalig wethouder Laudy vond dat plan te dol. Je hoort er dus niets meer van. Maar in mijn optiek prima ruimte voor bijv starterswoningen/sociale woningbouw..

 4. Afgelopen zondagmiddag was het weer raak. De Lammenbrug stond weer langdurig open omdat enkele plezierjachten moesten passeren, die zonder het strijken hun mast niet onder brug door konden varen. Het resultaat: enkele kilometers file met vele honderden auto’s, die met stationair draaiende motor stonden te wachten. Dat de Provincie dit zo laat gebeuren is absurd en zeer milieu vervuilend. Tel dat op bij de vele storingen van de afgelopen maanden en het is duidelijk dat die duimschroeven onvoldoende voor een structurele oplossing.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline