Kinderhofje op begraafplaats Rhijnhof biedt laatste rustplaats aan overleden foetussen

12

Tot voor kort was er alleen de mogelijkheid te vroeg geboren foetussen in Leiden te laten cremeren. Directeur Nicoline Zemering van de Stichting beheer begraafplaats Rhijnhof vertelt dat de as vervolgens werd bijgezet op het Sterretjesveld van de begraafplaats. “En dat kan nog steeds. Maar we hoorden van de Leidse ziekenhuizen dat er ook ouders waren die liever zagen dat hun kindje begraven zou worden. We zijn blij dat we daaraan mee kunnen werken.”

De grens ligt bij 24 weken. “Dat is echt een wettelijke scheiding. Als een foetus ouder is dan 24 en dan overlijdt, is de wet op de lijkbezorging van toepassing.” Zemering verontschuldigt zich voor de terminologie. “Je kon ook pas vanaf die 24 weken-grens een kind aangeven. Dat is ook recentelijk veranderd. En er zijn ouders die alsnog aangifte hebben gedaan van een kindje dat ze tien jaar geleden hebben verloren. Ik wil hen ook van harte uitnodigen om zondag 20 oktober bij de inwijdingsceremonie van het ‘Vergeet-me-niet’-kinderhofje aanwezig te zijn.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Nicoline Zemering, directeur Stichting beheer begraafplaats Rhijnhof over inwijdingsceremonie Vergeet-me-niet-kinderhofje.

De term inwijdingsceremonie is met zorg gekozen, aldus Zemering. “Iedereen is welkom. De begraafplaats is een publieke plek en ook deze bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk. Het begint om 12.00 uur, er wordt muziek gemaakt en twee gedichten voorgelezen.”

Op het kinderhofje staat een kunstwerk Hestia van Hadas Lieber, het is een blad gemaakt van ijzer met daarop kleine blaadjes van glas. “De Leidse glaskunstenares Fleur van den Berg zal als ouders dat wensen de naam en eventueel de datum op een van de blaadjes graveren. Maar de begrafenis wordt vanuit de meewerkende ziekenhuizen LUMC en Alrijne gedaan. Er liggen er nu al negen. Elk bedekt met een boomschijf zonder naamsaanduiding. Maar we zien wel dat ouders wel komen kijken en soms een knuffelbeertje of iets dergelijks op zo’n schijf achterlaten.”

Het kinderhofje is ontworpen door landschapsarchitect Ada Wille bij de begroeiing is gekozen voor onder andere geurende planten als tijm en majoraan. Er staan twee kloeke boomstronken die dienstdoen als zitplaats.

Zondag 20 oktober houdt Stichting begraafplaats Rhijnhof en het crematorium Rhijnhof een open dag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van de begraafplaats Rhijnhof.

Delen

12 reacties

  • Allert Goossens

   Sleutelstad. Omdat jullie maar niet door schijnen te hebben dat jullie onduidelijk posten. Je beslaat een hele regio, maar heel vaak is voor lezers niet duidelijk op welke gemeente het bericht slaat. Al tig keer aangegeven, dus nu zo. Tot jullie het eindelijk oppakken

   • Allert Goossens je schijnt maar niet door te hebben dat je nogal irritant en dom over komt door alleen de titel van een stuk te lezen en daarop te reageren. De echte lezers snappen niets van je reacties, omdat het duidelijk in het stuk vermeld staat waarover het precies gaat.

  • Sleutelstad

   We gaan toch echt niet in elke titel een plaatsnaam zetten. Op onze website staat de plaatsnaam er altijd als eerste woord bij, maar ja, als je ervoor kiest om ons alleen via Facebook te volgen zal je in voorkomend geval een klikje extra moeten doen. Hetgeen sowieso het geval is als je belangstelling hebt voor in inhoud en niet alleen op basis van een titel losjes uit de heup wilt schieten bij het reageren.

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline