Nieuw raadslid GroenLinks wil Leidse kinderarmoede aanpakken: “Iedereen moet mee kunnen doen”

25

Hester van Kruijssen (GroenLinks) wordt binnenkort geïnstalleerd als nieuw raadslid van de gemeente Leiden. Ze neemt de plek over van Ashley North die donderdag benoemd werd als wethouder. Van Kruijssen neemt zijn portefeuille Werk en Inkomen over en richt haar pijlen daarbij op kinderen die in armoede leven. “Dit past heel erg bij mij omdat ik tijdens mijn werk in Leiden hier al veel mee te maken heb gehad”, zegt ze in Politiek071.

Helemaal nieuw is Van Kruijssen niet in de Leidse gemeenteraad. Zo was ze al actief als duo-raadslid en nam ze in 2018 een paar maanden de taken van raadslid Emma van Bree over die toen met zwangerschapsverlof was. Toch heeft ze goed nagedacht of ze het wel ging doen. “Ik vind het wel een verantwoordelijkheid”, zegt Van Kruijssen. “Maar ik ben blij dat het een dikke vette yes is geworden. Ik sta er honderd procent achter.”


Hester van Kruijssen tijdens Politiek071 in gesprek met presentator Lieuwe van Slooten

Van Kruijssen heeft erg veel zin om in de gemeenteraad aan de slag te gaan voor ‘het Leidse’. “Ik ben hier niet geboren, maar omdat ik er al zo lang woon voelt het wel zo”, zegt Van Kruijssen. Ze is zich wel bewust dat ze dingen moet laten. “Ik moet mijn agenda strakker beheren, dat is wel een uitdaging.”

Kinderarmoede
Inhoudelijk vindt Kruijssen het belangrijk dat het aantal kinderen dat in Leiden in armoede leeft, afneemt. In 2018 leefden 1630 jongeren (0-18) in een bijstandsgezin. Dat is ruim 8 procent van het totaal aantal jongeren in Leiden. In Leiden is dat aantal, net als in de rest van Nederland, de afgelopen jaren wel licht afgenomen.

“Het het leven in armoede kan heel belemmerend werken voor het meedoen in de Leidse samenleving”, zegt Kruijssen die daar ook vanuit haar werk ervaring mee heeft. Vanaf haar raadszetel wil ze daar werk van gaan maken. “Ik vind het belangrijk dat we kijken hoe iedereen op z’n eigen tempo en niveau ertoe kan doen”, benoemt ze haar drijfveer om politiek actief te worden.

Bezuinigen in het sociaal domein
Toch ziet ook Van Kruijssen dat er flink bezuinigd moet worden in het sociaal domein. Wethouder Damen kondigde onlangs aan dat er 5,4 miljoen euro gekort moet worden op dat gebied. “Dat is heel pijnlijk”, zegt de het kersverse raadslid. “We moeten ervoor zorgen dat de klappen niet hard aankomen, maar we kunnen geen geld uitgeven dat we niet hebben.”

Tijdens de raadsvergadering van 12 november wordt Van Kruijssen officieel beëdigd als raadslid.

Delen

25 reacties

 1. Een Leids burger op

  Enerzijds moet er 5,4 miljoen bezuinigd worden op de minima
  En anderzijds wil ze dat het aantal kinderen dat in armoede leeft zal afnemen.
  Benieuwd hoe die 2 met elkaar (niet) te rijmen zijn…
  En als het kinderen in de armoede al zou afnemen komt dat vast niet door het nieuwe beleid of gaat het tenkoste van zieke en oudere minima.

 2. Een uitstekend plan. Allereerst natuurlijk voor de kinderen die het betreft, maar ook voor de maatschappij is investeren in sport, cultuur en onderwijs van groot belang. Op termijn kan het wellicht leiden tot een reductie van het aantal achterstandswijken. Stel je voor, een stad zonder randwijken, alleen een groot centrum met aangename mensen. Ik hoop dat nog mee te mogen maken. Kortom, hulde aan Hester. Een goed begin.

 3. Dit is inderdaad een nobel streven, maar ik zie wel enkele uitdagingen. Hoe kinderen in armoede meer ontzien kunnen worden zonder te bezuinigen op andere uitgaven is nauwelijks realiseerbaar. Bovendien komt ze dan haar nieuwe wethouder tegen, die namens Groen Links de eerdere plannen heeft gesteund. Ik ben benieuwd.

  • Een Leids burger op

   ¨Hoe kinderen in armoede meer ontzien kunnen worden zonder te bezuinigen op andere uitgaven is nauwelijks realiseerbaar.¨
   Precies zoals ik ook al eerder zei: Het zal dan tenkoste gaan van bijvoorbeeld zieken en oudere minima.
   Overigens was het oplossen van een tekort bij de verbouwing van het stadshuis geen enkel probleem hoor…..

    • Mensen die arm zijn helpen. Niet: voorkomen dat deze mensen in armoede belanden.
     Leids Burger heeft blijkbaar een beperkt vestandelijk vermogen……

     • Mensen die arm zijn helpen .En dat is niet voorkomen dat mensen in armoede belanden ??
      Volgens mij redelijk gestoord.
      Zoek professionele hulp !

     • ja? Oke dus het voorkomen van brand is het zelfde als het blussen van een brand ?
      Bijzonder, weer wat geleerd.

     • Een Leids burger op

      Yvette heeft nog veel te leren want is te dom om te begrijpen dat het bij armoedebestrijding niet alleen gaat over hoe men kan voorkomen dat mensen in armoede belanden maar ook hoe men het leed van mensen die al in de armoede leven kan verlichten.
      .

      Bovendien kan mensen (met kleding, voedselpakketten of speelgoed voor de kinderen) helpen wel degelijk ervoor zorgen dat NOG meer (dreigende) armoedeproblemen kunnen worden voorkomen en draagt dus ook bij aan de armoedebestrijding.
      .

      Voor echte structurele armoedebestrijding moet men naar de oorzaken kijken waardoor iemand in armoede is geraakt.

 4. Helemaal eens met Bram Pater. Die stichting Leiden Helpt kostte ook niet veel. Alleen de huur van een pand voor opslag van kleding, voedselpakketten en kado’s voor kinderen. De rest werd uitgevoerd door vrijwilligers. Het zou inhoudelijk ook passen binnen de doelstellingen die Hester van Kruijssen noemt.

 5. Ida, dat is ook niet zo. Veel vrouwen die alleen komen te staan door echtscheiding, of door het overlijden van hun partner hebben moeite om financieel rond te komen samen met hun kinderen. Door hulp aan die kinderen wordt het hele gezin geholpen.

  • Nu zeg je zelf dat er hulp werd geboden aan kinderen “Door hulp aan die kinderen wordt het hele gezin geholpen.”

   Laat ik het anders zeggen: als er een project gestart wordt om te voorkomen dat kinderen (en dus het gezin) niet in armoede komen, is Leiden Helpt niet nodig. Ofwel deze 2 projecten hebben een ander uitgangspunt. Neemt niet weg dat ze allebei goed zijn/waren, maar Leiden Helpt had een financieel probleem die ze door de gemeente wilden laten oplossen, helaas kan dat niet omdat er wel meer stichtingen en verenigingen zijn met financiële problemen.

 6. Er werd door Leiden Helpt inderdaad hulp geboden aan arme kinderen. Ze kregen kleding, voedselpaketten en speelgoed. Dat werd gefinancierd door giften, tweede hands kleding en de voedselbank. Alleen voor de opslag van deze goederen moest een pand worden gehuurd, waarvoor de markt-conforme huurprijs moest worden betaald. Dat hulp aan de minima gefinancierd moet worden door liefdadigheid vind ik iets waar Leiden zich zou moeten schamen.

 7. Ida, je hebt gelijk dat hulp bij armoede wat anders is dan armoede preventie. Om minima definitief uit hun armoede te halen is andere hulp nodig: (bij)scholing en arbeidsbemiddeling zijn daarvoor noodzakelijk. Dat viel buiten de hulp die de stichting Leiden Helpt kon bieden. Die hulp was alleen beperkt tot leniging van de eerste behoeften: kleding en eten.

 8. Leiden helpt deed veel meer dan alleen helpen met kleding en eten zo ook kon er een nieuw verjaardagscadeau voor kinderen worden opgehaald hadden ze de kidsweek waar kinderen een week lang vermaakt werden met een dag in een pretpark einde vd week. Sinterklaas feest werd groots gevierd met lekkers cadeau Sint en pieten net kerst waren er kerstpakketten en je kon een laptop krijgen voor school gaande kinderen en ga zo nog maar even door

Laat een reactie achter

Je bent nu offline