Hester van Kruijssen wordt binnenkort geïnstalleerd als nieuw raadslid. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Nieuw raadslid GroenLinks wil Leidse kinderarmoede aanpakken: “Iedereen moet mee kunnen doen”

Hester van Kruijssen (GroenLinks) wordt binnenkort geïnstalleerd als nieuw raadslid van de gemeente Leiden. Ze neemt de plek over van Ashley North die donderdag benoemd werd als wethouder. Van Kruijssen neemt zijn portefeuille Werk en Inkomen over en richt haar pijlen daarbij op kinderen die in armoede leven. “Dit past heel erg bij mij omdat ik tijdens mijn werk in Leiden hier al veel mee te maken heb gehad”, zegt ze in Politiek071.

Helemaal nieuw is Van Kruijssen niet in de Leidse gemeenteraad. Zo was ze al actief als duo-raadslid en nam ze in 2018 een paar maanden de taken van raadslid Emma van Bree over die toen met zwangerschapsverlof was. Toch heeft ze goed nagedacht of ze het wel ging doen. “Ik vind het wel een verantwoordelijkheid”, zegt Van Kruijssen. “Maar ik ben blij dat het een dikke vette yes is geworden. Ik sta er honderd procent achter.”


Hester van Kruijssen tijdens Politiek071 in gesprek met presentator Lieuwe van Slooten

Van Kruijssen heeft erg veel zin om in de gemeenteraad aan de slag te gaan voor ‘het Leidse’. “Ik ben hier niet geboren, maar omdat ik er al zo lang woon voelt het wel zo”, zegt Van Kruijssen. Ze is zich wel bewust dat ze dingen moet laten. “Ik moet mijn agenda strakker beheren, dat is wel een uitdaging.”

Kinderarmoede
Inhoudelijk vindt Kruijssen het belangrijk dat het aantal kinderen dat in Leiden in armoede leeft, afneemt. In 2018 leefden 1630 jongeren (0-18) in een bijstandsgezin. Dat is ruim 8 procent van het totaal aantal jongeren in Leiden. In Leiden is dat aantal, net als in de rest van Nederland, de afgelopen jaren wel licht afgenomen.

“Het het leven in armoede kan heel belemmerend werken voor het meedoen in de Leidse samenleving”, zegt Kruijssen die daar ook vanuit haar werk ervaring mee heeft. Vanaf haar raadszetel wil ze daar werk van gaan maken. “Ik vind het belangrijk dat we kijken hoe iedereen op z’n eigen tempo en niveau ertoe kan doen”, benoemt ze haar drijfveer om politiek actief te worden.

Bezuinigen in het sociaal domein
Toch ziet ook Van Kruijssen dat er flink bezuinigd moet worden in het sociaal domein. Wethouder Damen kondigde onlangs aan dat er 5,4 miljoen euro gekort moet worden op dat gebied. “Dat is heel pijnlijk”, zegt de het kersverse raadslid. “We moeten ervoor zorgen dat de klappen niet hard aankomen, maar we kunnen geen geld uitgeven dat we niet hebben.”

Tijdens de raadsvergadering van 12 november wordt Van Kruijssen officieel beëdigd als raadslid.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×