(Foto: Gerry van Bakel).

Buurtbewoners willen autoluwe Jan van Houtkade

Op de Jan van Houtkade wordt te hard gereden, door teveel auto’s. Vooruitlopend op de herinrichting van de Jan van Houtkade als onderdeel van het Singelpark is een aantal omwonenden een petitie gestart om de gemeente te vragen snel maatregelen te treffen om de straat veiliger te maken. Bijvoorbeeld door de maximumsnelheid te verlagen tot 30 km per uur.

Volgens initiatiefneemster Karin Kornelius is dat het minste dat de gemeente zou kunnen doen, een verkeersbord aan het begin van het straatje, als je vanaf de ovonde (de ovale rotonde bij de Korevaarstraat) de Jan van Houtkade oprijdt. “Voor veel mensen is dat een moment om even het gaspedaal in te trappen. En de geparkeerde auto’s aan weerszijden van de smalle straat zorgen voor een onoverzichtelijke situatie.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Karin Kornelius over de verkeersveiligheid op de Jan van Houtkade.

Het is niet zo dat er om de haverklap ongelukken gebeuren, maar Kornelius en haar medestanders zien wel veel situaties waarbij het maar net goed gaat. “Op andere stukken van de singel is de maximumsnelheid al 30 km per uur, dus wij denken dat het ook heel goed hier kan.” Volg deze link om bij de petitie te komen.

De werkgroep Jan van Houtkadepark, waar Kornelius ook lid van is, werkt aan een nieuw ontwerp voor dit stukje Singelpark. Er liggen diverse scenario’s op tafel, met meer of minder ruimte voor auto’s. Op een van de ontwerpen is de rechte Jan van Houtkade vervormd tot een zogenaamde meanderende parkweg. “Het idee is dat het hard rijden ontmoedigt.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×