(Archieffoto: Sleutelstad).

Vluchtelingenopvang in Leiden ernstig onder druk

Als de Leidse gemeenteraad de door het stadsbestuur voorgestelde bezuinigingen op de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden overneemt, dan verdwijnt niet alleen de opvang van illegale vluchtelingen in de bed-bad-broodvoorziening aan het Maansteenpad in de Hoge Mors, maar ook de hulp aan vluchtelingen die nog wel uitzicht hebben op een verblijfsvergunning. Daarvoor waarschuwt het bestuur van STUV Leiden in een brief aan de raadsleden. Vandaag spreekt de organisatie ook in tijdens de begrotingsbehandeling in de raadscommissie Onderwijs & Samenleving.

Chris de Waard in gesprek met bestuurslid Esther Karsch van STUV Leiden over de dreigende bezuinigingen.

Bed-Bad-Brood dicht
Het Leidse college stelt een hele serie bezuinigingen voor op de kosten die Leiden maakt voor het zogeheten ‘Sociaal Domein’. Zorg en welzijn dus. Een van die bezuinigingen betreft het overgrote deel van de subsidie aan STUV Leiden. Het gaat daarbij om een bedrag dat de komende jaren oploopt tot 525.000 euro, omdat de Bed-Bad-Brood-opvang (BBB) volgend jaar wordt afgebouwd. De illegale vluchtelingen die daar worden opgevangen, moeten dan naar de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) in Rotterdam.

Minder korten op subsidie en uitstel sluiting BBB
STUV houdt in de plannen van wethouder Damen nog zo’n 110.000 euro per jaar over. “Te weinig om de juridische en maatschappelijke zorg aan uitgeprocedeerde vluchtelingen buiten de BBB om te kunnen blijven verlenen,” zegt STUV-bestuurslid Esther Karsch: “89 procent van onze begroting gaat op een vaste lasten, zoals personeel en huur.”

De organisatie vraagt de raadsleden om de subsidie minder te korten dan de nu voorgenomen bezuiniging. “Met een bedrag van 250.000 euro per jaar kan STUV voortbestaan in de oude vorm. Dus voor de komst van de BBB. In deze vorm kunnen we mensen met perspectief die geen recht hebben op opvang elders, in Leiden blijven opvangen en onderdak verlenen.” Als de raad het bezuinigingsvoorstel toch overneemt, vraagt STUV om die in elk geval een jaar uit te stellen. “Alleen dan kan de afbouw van de BBB op zorgvuldige wijze plaatsvinden.”

STUV bestaat al 21 jaar en ving in het verleden ook al uitgeprocedeerde vluchtelingen op in een aantal appartementen en op zolder van het pand aan de Rijnsburgerweg waar de organisatie toen was gehuisvest. Met de opening van de BBB-opvang verhuisde ook de kantoren van STUV naar het Maansteenpad. Nu de BBB volgend jaar moet sluiten, wordt STUV zelf dus ook dakloos en zal elders een onderkomen moeten huren.

Leiden Maatschappij Politiek Bed-bad-broodvoorziening


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×