Eten zonder vlees, kaas of eieren kan heel goed zeggen voorstanders van een veganistische levensstijl. (Foto: Gerry van Bakel).

Eiwittransitie: plant'aardig' leven wordt steeds gemakkelijker

Wie zonder gebruik van dierlijke producten door het leven wil gaan, krijgt het steeds gemakkelijker. Vrijdag 1 november is het Internationale Veganisme dag. Voor Lianne Raat, raadslid Partij voor de Dieren in Leiden een mooie aanleiding om mensen op te roepen eens een dag proberen te eten zonder eieren, kaas of vlees. “Je kunt echt zonder al die dierlijke eiwitten en toch lekker eten.”

Veganisme is niet alleen eten zonder vlees, vis, kaas, eieren, honing en melk. Veganisten gebruiken helemaal geen producten waarbij dieren worden gebruikt. Dus geen wollen dekens, donzen dekbedden, leren schoenen, of spullen waarbij lijm met ingrediënten van dierlijke oorsprong worden gebruikt. Het is een hele opgave om uit te zoeken of iets echt plantaardig is, geeft Raat toe. “Maar dankzij het internet en sociale media is het wel veel gemakkelijker geworden. En daardoor is het aantal veganisten ook wel toegenomen.”

Lianne Raat is voorstander van de eiwittransitie die mensen wil inspireren om steeds minder dierlijke producten te gebruiken en te kiezen voor plantaardige alternatieven. “De Partij voor de Dieren is geen partij voor veganisme. Maar we staan natuurlijk wel voor het belang van dieren. En er zijn hele goede alternatieven, ook voor kaas en eieren. Er komen ook steeds meer vleesvervangers die erg goed de smaak en textuur van vlees benaderen. Sommige mensen houden nu eenmaal wel van de smaak van vlees en kaas, maar willen wel een diervriendelijk alternatief.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Lianne Raat, raadslid van de Partij voor de Dieren.

In Leiden komen er ook steeds meer mogelijkheden om diervriendelijk uit eten te gaan en de stad staat vierde op de ranglijst van de vegan-vriendelijke steden. Achter Amsterdam, Den Haag en Utrecht, maar voor Rotterdam, Groningen en Nijmegen. Raat verbaast zich wel over die vierde plaats. Zij ziet toch nog wel veel ruimte voor verbetering. “Je hebt natuurlijk het Slachthuis, een veganistisch restauran,t en Gaspare, een Italiaans restaurant dat ook een veganistisch dessert heeft. Dat zie je niet vaak. De meeste chefs vinden het lastig. Maar eieren kun je juist heel gemakkelijk vervangen.”

De ranglijst van de tien meest vriendelijke steden is terug te vinden op de website van Horeca Vizier.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×