Eiwittransitie: plant’aardig’ leven wordt steeds gemakkelijker

12

Wie zonder gebruik van dierlijke producten door het leven wil gaan, krijgt het steeds gemakkelijker. Vrijdag 1 november is het Internationale Veganisme dag. Voor Lianne Raat, raadslid Partij voor de Dieren in Leiden een mooie aanleiding om mensen op te roepen eens een dag proberen te eten zonder eieren, kaas of vlees. “Je kunt echt zonder al die dierlijke eiwitten en toch lekker eten.”

Veganisme is niet alleen eten zonder vlees, vis, kaas, eieren, honing en melk. Veganisten gebruiken helemaal geen producten waarbij dieren worden gebruikt. Dus geen wollen dekens, donzen dekbedden, leren schoenen, of spullen waarbij lijm met ingrediënten van dierlijke oorsprong worden gebruikt. Het is een hele opgave om uit te zoeken of iets echt plantaardig is, geeft Raat toe. “Maar dankzij het internet en sociale media is het wel veel gemakkelijker geworden. En daardoor is het aantal veganisten ook wel toegenomen.”

Lianne Raat is voorstander van de eiwittransitie die mensen wil inspireren om steeds minder dierlijke producten te gebruiken en te kiezen voor plantaardige alternatieven. “De Partij voor de Dieren is geen partij voor veganisme. Maar we staan natuurlijk wel voor het belang van dieren. En er zijn hele goede alternatieven, ook voor kaas en eieren. Er komen ook steeds meer vleesvervangers die erg goed de smaak en textuur van vlees benaderen. Sommige mensen houden nu eenmaal wel van de smaak van vlees en kaas, maar willen wel een diervriendelijk alternatief.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Lianne Raat, raadslid van de Partij voor de Dieren.

In Leiden komen er ook steeds meer mogelijkheden om diervriendelijk uit eten te gaan en de stad staat vierde op de ranglijst van de vegan-vriendelijke steden. Achter Amsterdam, Den Haag en Utrecht, maar voor Rotterdam, Groningen en Nijmegen. Raat verbaast zich wel over die vierde plaats. Zij ziet toch nog wel veel ruimte voor verbetering. “Je hebt natuurlijk het Slachthuis, een veganistisch restauran,t en Gaspare, een Italiaans restaurant dat ook een veganistisch dessert heeft. Dat zie je niet vaak. De meeste chefs vinden het lastig. Maar eieren kun je juist heel gemakkelijk vervangen.”

De ranglijst van de tien meest vriendelijke steden is terug te vinden op de website van Horeca Vizier.

Delen

12 reacties

 1. Ik wil vrijdag best een dagje alleen plantjes eten, maar moet er niet aan denken om dat iedere dag te moeten doen. En dan zie ik nog even af van de gezondheidsrisico’s. Wij zijn nu eenmaal omnivoren. Maar het staat ieder natuurlijk vrij te experimenteren met extreme diëten.

    • Floris gerts op

     Ah, zo. Ik dacht dat de redactie daarmee bedoelde dat je kan reageren op een artikel, niet om te certellen wat je deze week gast doen (of niet doen)

  • Er is moreel gezien geen excuus meer om vlees te eten. Traditie, gewoonte en smaak zijn de enige argumenten. Een gevarieerd plantaardig dieet is beter voor klimaat, milieu, biodiversiteit, dierenwelzijn en gezondheid. Alle dierlijke producten zijn te vervangen door plantaardige. Kwestie van verdiepen. Doe het voor de dieren. Zij zijn voelende en bewuste wezens die moeten sterven voor elk maaltje. Totaal onnodig.

  • floris gerts op

   Oke, dan heb ik dat verkeerd gezien. Excuses.
   Ik wil ook niet over gaan op veganistich eten. Wat de waarde is van deze toevoeging weet ik niet, maar Corine en Leids schijjnen dergelijke opmerkingen razend intressant te vinden. Het lijkt mij meer iets om dat of feestboek te vemelden dan op een nieuwssite, maar dat zal dan misschien met het niveau van de lezers te maken hebben. Ik zal voortaan dan ook maar de échte journalistieke media gaan volgen, hoef ik me ook niet te ergeren aan het niveau van de reacties.

 2. Het lijkt me goed in een maand 29 of 30 dagen geen vlees te eten, gezien dierenleed en de boeren stikstofeconomie.
  En dan voor het lekkere een dag een onsje biefstukje mosterd en versche peper. Of een stukje wild (maar dan geen import van loslopende Australische scharrelherten).
  Of verderop deze eeuw een hamburger van biologisch gekweekte insecten. Krekels en meelrupsen.
  Overigens is 20 % van de stikstofboeren miljonair, tegen 1,5 % landelijk. Verdiend met de export. Dus bijv. levende varkens bij 45 graden Celcius exporteren naar Parma in Italië, die als dode hammen weer terug komen naar de Nederlandse supermarkt.

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline