(Uit de informatiefolder van het RIVM).

Elk jaar griepprik maakt de zorg beter

Keelpijn, spierpijn en koorts, allemaal symptomen van griep. Halverwege de herfst komt de eerste griepgolf opzetten. Zodoende is november de maand van de griepprik. In ieder geval voor iedereen boven de zestig. Maar er zijn meer mensen voor wie een griepje gevaarlijk kan zijn. Om al die kwetsbare mensen te beschermen worden zorgverleners opgeroepen zich ook te laten vaccineren.

Voor verpleegkundige Selinda ten Dam is de griepvaccinatie al jaren vaste prik. De 27-jarige Ten Dam is astma-patiënt en kan het beste het jaarlijkse griepje vermijden. Ten Dam werkt al vijf jaar op de afdeling interne geneeskunde van het LUMC en is daarom extra gemotiveerd om de griepprik te halen. “Ik doe het niet alleen voor mezelf, maar vooral ook om mijn patiënten te beschermen. Het doet geen pijn, mijn collega’s en ik geven elkaar de prik. Het is zo gebeurd.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met verpleegkundige Selinda ten Dam over de jaarlijkse griepprik.

De griep is voor de meeste mensen een paar dagen ongemak. “Je moet gewoon even uitgriepen, misschien een paar paracetamol nemen en het lichaam zijn werk laten doen,” vertelt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM en hoogleraar Interne Geneeskunde en Infectieziekten aan het LUMC, in de uitzending van Science071 op woensdag 30 oktober. Maar die griep is niet voor iedereen zonder gevaar. “Griep veroorzaakt een soort schaafwondje aan de binnenkant van de luchtwegen en daar kan een bacteriële infectie ontstaan zoals een longontsteking of een oorontsteking. En oudere mensen kunnen aan een longontsteking zelfs overlijden.”


Prof. dr. Jaap van Dissel sprak over de griep in de uitzending van Science071.

Daarnaast kan de koorts die bij griep opspeelt ook op een andere manier problemen veroorzaken, aldus Van Dissel. “De acute temperatuurverhoging levert een extra belasting op voor het lichaam. Elke graad temperatuurstijging betekent dat het hart tien slagen per minuut extra moet kloppen, dat de stofwisseling sneller moet gaan. Eigenlijk is het doormaken van griep een soort trap lopen en dat kan niet iedereen een paar dagen volhouden. Bij ouderen met bijvoorbeeld nieraandoeningen, longziekten of hartproblemen kunnen daardoor hun klachten verergeren waardoor ze wellicht naar het ziekenhuis moeten.”

Daarom pleit Van Dissel ook voor een jaarlijkse griepprik voor iedereen die in de zorg werkt. Hij is geen voorstander van het verplicht stellen van de griepprik. En daar is verpleegkundige Ten Dam het helemaal mee eens. Zij ziet de jaarlijkse griepprik als een kleine moeite. “We maken zo samen de zorg beter.”

Leiden Maatschappij Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×