De politie heeft in de Leidse regio drie verdachten van ‘sextortion’ aangehouden. De groep tieners persten tientallen slachtoffers af, nadat ze via de webcam naaktfoto’s van hen hadden gemaakt. In de afgelopen maanden hebben tientallen slachtoffers zo’n honderdduizend euro betaald om openbaarmaking van de beelden te voorkomen. In ditzelfde onderzoek hield de politie eerder al vijf andere personen aan.
https://youtu.be/2BCCoAMDadI
In augustus van dit jaar meldde een slachtoffer van de afpersing zich bij de politie in Leiden. Hierop startten rechercheurs van het district Leiden-Bollenstreek een onderzoek. Tot nu toe heeft het onderzoeksteam contact gehad met veertien jongens en mannen die slachtoffer zijn geworden.
Het jongste slachtoffer was 14 jaar. Een deel van hen heeft aangifte gedaan, de rest overweegt dit nog. Vermoedelijk volgen er nog meer aangiften. De politie denkt dat de afpersers wel honderd slachtoffers gemaakt hebben. Het afgetroggelde bedrag van zo’n honderdduizend euro loopt vermoedelijk dan ook nog verder op.
Totaal acht aanhoudingen
In augustus hielden rechercheurs in dit onderzoek al de eerste twee verdachten aan, in september volgden nog eens drie aanhoudingen. Drie van hen zitten nog vast, de andere twee zijn inmiddels weer op vrije voeten maar blijven verdacht. Afgelopen week hielden agenten nog eens drie personen aan, waaronder twee minderjarigen. Hun betrokkenheid bij deze afpersingen wordt onderzocht. Het onderzoek is nog in volle gang. De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.
Seksueel getint gesprek
De verdachten benaderden hun slachtoffers via social media. Meestal deden ze zich daarbij voor als vrouw. Zodra het gesprek een seksueel getinte vorm aannam, werd om een naaktfoto gevraagd. Zodra de daders zo’n foto wisten te bemachtigen, begon de afpersing.
Dreiging openbaar maken foto’s
De daders dreigdden de foto’s of video’s van de slachtoffers door te sturen naar de social mediacontacten als er niet werd betaald. Om dit te voorkomen, moest het slachtoffer geld overmaken naar een bankrekening dat vaak op naam van een tweede dader stond. Slachtoffers die niet betaalden, werden verder onder druk gezet door een derde dader. De fake-accounts waarmee de nietsvermoedende slachtoffers in de val werden gelokt, werden meestal gepromoot door een vierde dader.
Money mules
De dadergroep maakte voor het ontvangen van het geld ook gebruik van zogenaamde ‘geldezels’. Dit zijn personen, vaak minderjarigen, die hun rekening beschikbaar stellen voor dit soort praktijken. Zij krijgen in ruil daarvoor een deel van de opbrengst.
Sextortion
Alle slachtoffers kregen te maken met zogenoemde ‘sextortion’, een samenvoeging van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’, wat afpersing betekent. Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. In dit onderzoek betrof het naaktfoto’s of -video’s van het slachtoffer. Maar bij sextortion kan het ook gaan om webcambeelden van iemand die zo worden gemonteerd dat het lijkt alsof het slachtoffer seks heeft met bijvoorbeeld een minderjarige. De afpersers willen vaak geld of juist nog meer pikante beelden.
Slachtoffer van sextortion?
De politie roept slachtoffers van sextortion op niet in te gaan op de eisen van de afpersers, maar aangifte te doen. “Als je doet wat er wordt gevraagd, kan de persoon juist doorgaan met chanteren. Betalen is geen garantie dat het stopt. In tegendeel. Vaak vragen de afpersers juist nog meer geld of nog meer pikante beelden.
Onderzoek naar hulpverlening
Helpwanted.nl, onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), houdt op dit moment samen met Slachtofferhulp Nederland een onderzoek naar financiële afpersing met naaktvideo’s of -foto’s onder jongens tot en met 26 jaar. De uitkomsten van dit onderzoek worden onder meer gebruikt om de zorg- en hulpverlening van online seksueel misbruik te verbeteren. Jongens die financieel afgeperst worden met naaktbeelden en willen helpen de hulpverlening aan slachtoffers van sextortion te verbeteren, kunnen anoniem deelnemen aan het online onderzoek.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907