Verslaggever Clinton op de foto met kroegbaas Martine Heruer. (Foto: Chris de Waard).

Alzheimer Café maakt dementie bespreekbaar

Praten over dementie is voor veel mensen nog lastig. Het Alzheimer Café is er juist om mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden bewust te maken van de ziekte en hen leren hoe zij hiermee kunnen omgaan. “Dementie is een ziekte van het brein, waarbij verschillende functies kunnen uitvallen. Alzheimer is een van de meestvoorkomende vormen van de dementie. De aandoening kent meer dan vijftig verschillende vormen,” vertelt Martine Heruer; ‘kroegbaas’ van het Alzheimer Café.


Clinton Adeleke in gesprek met kroegbaas Martine Heruer over dementie en het komende Alzheimer Café

Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is een ontmoetingsplaats waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen.

Psycholoog Maria Derksen
Het Alzheimer Café  is gericht op gedragsverandering bij dementie. Psycholoog Maria Derksen is bij de komende bijeenkomst te gast en gaat daar op in. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen. “Wij zullen haar vragen hoe we met die veranderingen moeten omgaan,” vertelt Heruer.  “Wat moet je doen als iemand met dementie ineens angstig, verdrietig of agressief is?”

Dementieprobleem regio Leiden
Het aantal Nederlanders met dementie zal vanwege de vergrijzing toenemen. Er is mogelijk sprake van verdubbeling in 2040. “In Leiden zal dat minder zijn,” verwacht Heruer. “Omdat het een jonge gemeenschap is. Maar als je kijkt naar de ‘oudere’ randgemeentes Zoeterwoude en Leiderdorp… daar gaat het probleem alleen maar groter worden.”

Gezellige avond
Het  Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is elke tweede donderdag van de maand. Donderdag 14 november begint het om 19.30 uur aan de Boerhaavelaan 298 in Leiden. De inloop is vanaf 19.00 uur en de entree is gratis. Heruer: “We proberen er een gezellige avond van te maken. Er is live-muziek, een hapje en een drankje. Wanneer we zien dat iemand verdrietig wordt, bieden we steun aan, zodat niemand verdrietig naar huis gaat.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×