Leidse fysiotherapeut Peter Visser geridderd

Woensdag kreeg Peter Visser (1953) bij Kasteel Oud Poelgeest van de Leidse locoburgemeester Paul Dirkse de Ridderorde van Oranje-Nassau opgespeld. Visser zette zich ruim veertig jaar met veel kennis, professionaliteit en innovativiteit in voor zijn vak, zijn patiënten en ‘zijn’ sporters en sport-verenigingen in en buiten Leiden. Menig sporter, van amateur tot Olympiër, heeft de weg naar de praktijk gevonden om te herstellen van een blessure, of hebben weer leren bewegen en leren vertrouwen op het eigen lichaam na een operatie of blessure.

Wat ooit begon als een huiskamerpraktijk is uitgegroeid tot een praktijk met twee locaties en twintig collega’s. Die zorgen woensdag voor een grote verrassing in Kasteel Oud Poelgeest voor een receptie voor Visser werd gehouden. Visser gaat 1 januari 2020 met pensioen. Onder toeziend oog van familie, vrienden, collega’s werd hij door sportwethouder Dirkse toegesproken. Dirkse zette in zijn toespraak Visser’s carrière en grote verdiensten nog eens op een rijtje en spelde hem aansluitend de versierselen op die horen bij de koninklijke onderscheiding.

Peter Visser begon zijn fysiotherapiepraktijk in 1977. In 1982 richtte hij samen met de Leidse huisarts Har Meyer belangeloos het Sport Medisch Adviescentrum op, met als doel het voorkomen en behandelen van sportblessures. Vervolgens begon hij met chirurg-traumatoloog prof. dr. P.A.M. Vierhout het sportongevallenspreekuur in het LUMC. De bundeling van deze expertises was nieuw en uniek. Kennis en kunde over mensen met een sporttrauma werden erdoor verbeterd, eventuele behandelingen versneld en betere resultaten bereikt. Zijn onbezoldigde inbreng was van geweldige waarde. Deze manier van samenwerken vond in het hele land navolging.

In 1989 bedacht Visser het concept ‘Sport je Fit’ om 35-45 plussers onder begeleiding van gediplomeerde sportfysiotherapeuten te laten werken aan een betere conditie. Hij bouwde hiervoor een eigen centrum waar zowel fysiotherapie als sport onder één dak werden samengebracht. Ook dit concept was volkomen nieuw. Hij zette verder sport in als middel ter gezondheidsbevordering voor mensen met chronische ziekten/aandoeningen of beperkingen, waarvoor het reguliere sportaanbod niet geschikt was. Ook zette hij bewegen onder deskundige begeleiding in om het bereikte herstel na een behandeling duurzaam te maken. Dit product, genaamd Fysiosport, is nog altijd actueel.

Verschillende Leidse en regionale sportverenigingen hebben een intensief samenwerkingsverband met het onderdeel Visser Clubsport. Sporters van die verenigingen krijgen hierdoor een snel en adequaat blessureadvies en alle noodzakelijke zorg, wat van grote meerwaarde is voor alle partijen. Recentelijk heeft hij zich daarnaast ook specifiek gericht op de aandachtsgebieden kinderfysiotherapie en sportfysiotherapie voor jeugdige sporters. De naam Peter Visser, in combinatie met zijn fysiotherapie- en sportpraktijk, is een begrip in Leiden en omstreken geworden. De praktijk Visser Fysiotherapie en Sport zal door de collega’s worden voortgezet.

Advertentie

Leiden Maatschappij Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×