Toegangsregels milieustraat Oegstgeest onder de loep

9

Het is onduidelijk wie er afval wegbrengt bij de milieustraat in Oegstgeest. Omdat er wordt vermoed dat er naast inwoners van het dorp, ook mensen uit andere gemeenten hun afval naar Oegstgeest brengen, gaat wethouder Matthijs Huizing wat steekproeven doen. Als daaruit blijkt dat er inderdaad sprake is van zogenoemd afvaltoerisme, gaat er strenger op identiteit worden gecontroleerd bij de ingang van de milieustraat.

Het verwerken van afval is niet zonder kosten en is dit jaar ook flink duurder geworden. Inwoners betalen daarvoor via de afvalstoffenheffing, maar het zou niet terecht zijn als mensen uit andere gemeentes daar dan ook gebruik van maken, vindt een meerderheid van de gemeenteraad. Die riep wethouder Matthijs Huizing daarom afgelopen week op tot het nemen van maatregelen. “Formeel is het al zo dat je je identiteitsbewijs moet laten zien, maar de vraag is in hoeverre daarop wordt gecontroleerd”, aldus Huizing.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Matthijs Huizing

Een groot deel van de gemeenteraad wil nu dat Huizing onderzoek gaat doen naar het gebruik van de milieustraat. Daaruit moet duidelijk worden wie er zijn afval naar de Oegstgeester gemeentewerf brengt en of er extra maatregelen nodig zijn. D66-raadslid Arne-Jan Vos riep Huizing op om tijdens zijn onderzoek ook vooral te kijken naar de manier waarop er in andere gemeentes met afvalinzameling wordt omgegaan. “Als ik mijn afval in Teylingen wil wegbrengen, lukt me dat mooi niet”, zei hij over het strengere beleid in de buurgemeente.

In sommige andere gemeenten in Nederland is de gemeentewerf alleen toegankelijk met een speciale pas. Als het aan de initiatiefnemer van het onderzoek Marcus Rolloos (raadslid VVD) ligt, wordt zo’n pasjessysteem ook in Oegstgeest ingevoerd. Dat werkt volgens hem beter dan de controle op basis van een identiteitskaart, aangezien je daaraan niks hebt als iemand recent is verhuisd of wanneer je afval wilt wegbrengen voor familie terwijl je zelf in een andere gemeente woont. In beide gevallen zou een afvalpas uitkomst bieden.

Wethouder Matthijs Huizing neemt die suggesties mee en presenteert zijn conclusies volgend jaar aan de gemeenteraad. Dan zal blijken of er sprake is van afvaltoerisme en wat de gemeente daaraan wil gaan doen.

Noot: in een eerdere versie van dit artikel stond dat voor de milieustraat van Leiden een speciale pas nodig is. Dat is onjuist en aangepast; ook in Leiden geldt een identificatieplicht met identiteitskaart.

Delen

9 reacties

 1. Aad de Haas

  Hahaha de mensen van Oegstgeest brengen het eerder naar andere gemeenten.
  Omdat die de héle dag open zijn en niet tot half 12.zoals Oegstgeest
  Ik maak het zelf mee.
  Ze worden door het personeel van milieu straat Oegstgeest zelfs naar andere gemeenten gestuurd.
  Als ze dicht gaan of puin bij der hebben

  • IJsbrand Terpstra
   IJsbrand Terpstra op

   Beste Rick,

   Dat klopt, ik heb daarin een fout gemaakt. Ik heb de tekst aangepast.

   Bedankt en groet,
   IJsbrand.

 2. In Leiden kan je heel vaak ook gewoon doorrijden zonder dat er iets gevraagd wordt. Afgelopen weken een aantal malen meegemaakt. De slagboom staat omhoog en het licht op groen. Niemand die vragen stelt.
  .
  De container pasjes zijn ook niet waterdicht, want die lever je bij verhuizing niet in volgens mij.

  • Die moet je in woning achterlaten woning coorporaties hebben het op hun lijstje bij sleutels inleveren staan

 3. Kunnen de gemeenten dat nou niet eens regionaal regelen, met verschillende inleverpunten?
  Of gewoon weer (gezellig) grofvuildagen houden?

 4. Ik vroeg mij al af waarom bus 386 van Den Haag naar Oegstgeest opgeheven wordt. Maar nu begrijp ik het. Wethouder Matthijs Huizing is bang dat deze lijn door bewoners van Den Haag en Wassenaar misbruikt wordt om hier grofvuil te brengen..
  Of houdt het opheffen van buslijn 386 verband met het tot micro P&R verkleinde transferium A44? Over misbruiken van buurgemeente faciliteiten gesproken: Bij ‘ons’ Oegstgeester P&R wordt je verwezen naar het Transferium Sassenheim. Het opheffen van transferium A44 ten bate van een nieuwe snelweg is totaal in strijd met alle milieuvoornemens.Het openbaar vervoer wordt hier opgeheven om plaats te maken voor een autosnelweg!!!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline