Bij de ingang van de milieustraat staat duidelijk aangegeven dat legitimatie verplicht is, maar daarop wordt nu nauwelijks gecontroleerd. (Afbeelding: Google Streetview).

Toegangsregels milieustraat Oegstgeest onder de loep

Het is onduidelijk wie er afval wegbrengt bij de milieustraat in Oegstgeest. Omdat er wordt vermoed dat er naast inwoners van het dorp, ook mensen uit andere gemeenten hun afval naar Oegstgeest brengen, gaat wethouder Matthijs Huizing wat steekproeven doen. Als daaruit blijkt dat er inderdaad sprake is van zogenoemd afvaltoerisme, gaat er strenger op identiteit worden gecontroleerd bij de ingang van de milieustraat.

Het verwerken van afval is niet zonder kosten en is dit jaar ook flink duurder geworden. Inwoners betalen daarvoor via de afvalstoffenheffing, maar het zou niet terecht zijn als mensen uit andere gemeentes daar dan ook gebruik van maken, vindt een meerderheid van de gemeenteraad. Die riep wethouder Matthijs Huizing daarom afgelopen week op tot het nemen van maatregelen. “Formeel is het al zo dat je je identiteitsbewijs moet laten zien, maar de vraag is in hoeverre daarop wordt gecontroleerd”, aldus Huizing.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Matthijs Huizing

Een groot deel van de gemeenteraad wil nu dat Huizing onderzoek gaat doen naar het gebruik van de milieustraat. Daaruit moet duidelijk worden wie er zijn afval naar de Oegstgeester gemeentewerf brengt en of er extra maatregelen nodig zijn. D66-raadslid Arne-Jan Vos riep Huizing op om tijdens zijn onderzoek ook vooral te kijken naar de manier waarop er in andere gemeentes met afvalinzameling wordt omgegaan. “Als ik mijn afval in Teylingen wil wegbrengen, lukt me dat mooi niet”, zei hij over het strengere beleid in de buurgemeente.

In sommige andere gemeenten in Nederland is de gemeentewerf alleen toegankelijk met een speciale pas. Als het aan de initiatiefnemer van het onderzoek Marcus Rolloos (raadslid VVD) ligt, wordt zo’n pasjessysteem ook in Oegstgeest ingevoerd. Dat werkt volgens hem beter dan de controle op basis van een identiteitskaart, aangezien je daaraan niks hebt als iemand recent is verhuisd of wanneer je afval wilt wegbrengen voor familie terwijl je zelf in een andere gemeente woont. In beide gevallen zou een afvalpas uitkomst bieden.

Wethouder Matthijs Huizing neemt die suggesties mee en presenteert zijn conclusies volgend jaar aan de gemeenteraad. Dan zal blijken of er sprake is van afvaltoerisme en wat de gemeente daaraan wil gaan doen.

Noot: in een eerdere versie van dit artikel stond dat voor de milieustraat van Leiden een speciale pas nodig is. Dat is onjuist en aangepast; ook in Leiden geldt een identificatieplicht met identiteitskaart.

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×