Marleen Schreuder (rechts) te gast bij Politiek071 samen met presentator Lieuwe van Slooten. (Foto: IJsbrand Terpstra).

GroenLinks Leiden wil aandacht voor zelfmoordpreventie: "Het is al goed als we er over praten"

“Ik heb in mijn eigen omgeving gezien hoe heftig het kan zijn als iemand kampt met zelfmoordneigingen.” Volgens GroenLinks-raadslid Marleen Schreuder moet er meer aandacht komen voor de preventie van zelfmoord. Onlangs was ze op het congres DOODZONDE in de Lido in Leiden en nu stelt ze vragen aan het stadsbestuur. Leiden moet zich aansluiten bij een actienetwerk, want een landelijk zelfmoordnummer is niet genoeg, vindt Schreuder.

Uit cijfers blijkt dat in Nederland in 2018 1829 mensen zelfmoord pleegden. “60 procent daarvan is niet in beeld bij zorginstanties”, zegt Schreuder. Het suïcidepreventie actienetwerk Supranet, waar zorginstellingen uit heel Nederland zich bij kunnen aansluiten, wil dat aanpakken. Volgens het raadslid van GroenLinks raken de problemen van mensen met suïcidale gedachten namelijk niet alleen hunzelf. “Organisaties die hulp verlenen, families en naasten ervaren het proces als heel erg eenzaam. Dat kan veel beter”, zegt Schreuder.


Presentator Lieuwe van Slooten in gesprek met GroenLinks-raadslid Marleen Schreuder

Volgens het actienetwerk zijn vier dingen belangrijk in het voorkomen van zelfmoord. Naast het trainen van hulpverleners zoals huisartsen, het actief benaderen van de risicogroep en meer samenwerking tussen zorginstellingen, richt het netwerk zich op een publiekscampagne. “Denk bijvoorbeeld aan de burgemeester die op de radio iets komt vertellen over het onderwerp”, zegt Schreuder. Kleine stapjes kunnen al het verschil maken, want er heerst veel taboe op. “Dit gesprek dat wij hebben op de radio draagt al bij aan het bespreekbaar maken van het onderwerp.”

Heb je zelf suïcidale gedachten of hulp nodig? Bel dan 0900 0113 of kijken op 113.nl

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×