SP-raadslid Ries van Walraven en D66-raadslid Susannah Herman in Politiek071. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Raadsleden willen zekerheid voor Leidse vluchtelingen: "Desnoods kost dat maar geld"

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, sluit de bed-bad-brood-opvang in Leiden binnen een jaar haar deuren. Volgens landelijke afspraken moet de opvanglocatie aan het Maansteenpad uiterlijk in 2022 zijn gesloten, maar Leiden wil dat eerder doen om op die manier 725.000 euro te besparen. De vluchtelingen krijgen nieuw onderdak in Rotterdam, maar diverse partijen in de Leidse politiek maken zich zorgen over de manier waarop dat gaat. “We willen zeker weten dat iedereen een goede plek zal krijgen.”

Een jaar geleden werden landelijke afspraken gemaakt om het aantal lokale opvanglocaties voor vluchtelingen die in Nederland geen recht hebben op asiel flink te verminderen. De lokale bed-bad-brood-voorzieningen (BBB) worden in die afspraken vervangen door een tiental Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV). Omdat Leiden aankijkt tegen een flink tekort in het sociaal domein wil wethouder Damen de voorzieningen aan het Maansteenpad in Leiden zo snel mogelijk sluiten.

Deadline
“Wij willen eerst horen wat de wethouder concreet van plan is”, zegt D66-raadslid Susannah Herman in Politiek071. “We willen dat deze BBB-voorziening pas dicht gaat als we zeker weten dat iedereen die er nu zit een goede plek kan krijgen.” Dat dat extra geld gaat kosten is dan maar zo, meent Herman, omdat ze het ‘belangrijker vindt dat er een goede overdracht is dan dat er vanwege bezuinigingen in het sociaal domein een deadline van sluiting wordt gehaald’.


D66-raadslid Susannah Herman en SP-raadslid Ries van Walraven in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Als het aan SP-raadslid Ries van Walraven ligt, sluit de opvang überhaupt niet. “Er is veel geld gestoken in het opzetten van het centrum. Als er op een later moment weer een nieuwe vluchtelingenstroom op gang komt, moeten we het wiel weer opnieuw uitvinden. Dat is kapitaalvernietiging.” Daarnaast is ze enthousiast over de kleinschaligheid van de Leidse opvang en vreest dat de grootschaligheid van de Rotterdamse opvang ten koste gaat van de kwaliteit. “Hoe grootschaliger, hoe minder goed je mensen kunt begeleiden.”

‘Niet kiezen tussen galg en guillotine’
Ook Herman maakt zich zorgen over de lange termijn. De stichting die de opvang regelt, Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen (STUV), vreest namelijk voor haar voortbestaan. “We moeten voorkomen dat de STUV zo erg wordt uitgekleed dat ze alleen nog maar een folderdistributiecentrum zijn”, zegt Herman over de stichting die naast de opvang van de vluchtelingen ook zorgt voor de nodige begeleiding. “Daar moet dan ook een financieel plaatje bij komen”, zegt ze met het oog op de lastige de bezuinigingen die nu zijn aangekondigd.

Morgenavond wordt in de gemeenteraad gestemd over de begroting voor 2020 en komt ook de BBB-voorziening aan bod. Van Walraven zou daarbij het liefst zien dat er geld komt uit andere beleidsterreinen – ‘bijvoorbeeld stadspromotie’ – om de voorziening open te houden. Geld bij andere sociale voorzieningen weghalen vindt ze geen optie. “Ik ga niet kiezen tussen de galg en de guillotine.” Over dat zogenoemde hek in het sociaal domein werd afgelopen week nog tot laat gedebatteerd, waarbij is besloten om dat idee niet los te laten. Om de BBB-opvang langer open te houden, zal dus gekeken moeten worden naar geld dat aan andere zorg- en minimavoorzieningen wordt uitgegeven op dit moment.

Toezeggingen
In aanloop naar de gemeenteraad van morgen werken Herman en Van Walraven aan een manier om het stadsbestuur de nodige toezeggingen te ontlokken. Herman gaat wethouder Marleen Damen dinsdagavond om die toezeggingen vragen tijdens de begrotingsbehandeling, Van Walraven gaat een motie indienen. “Om de BBB op die manier toch nog op een langere termijn open te houden”, aldus het SP-raadslid. “Het hangt er een beetje vanaf wat GroenLinks gaat doen, maar ik heb het idee dat die motie er doorheen komt.”

Leiden Maatschappij Politiek Bed-bad-broodvoorziening


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×