Professor doctor Joris Slaets werd zojuist koninklijk onderscheiden. (Foto: Harmen de Jong).

Professor doctor Joris Slaets koninklijk onderscheiden

Professor Doctor Joris Slaets is maandagmiddag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg deze koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Marleen Damen opgespeld. Slaets ontving de onderscheiding vanwege zijn emeritaat en afscheid als directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing.

Joris Slaets (België, 1953) begon zijn carrière als hoogleraar Ouderengeneeskunde in 1998 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn periode als hoogleraar was Slaets van 1998 tot 2013 ook hoofd van de afdeling Geriatrie van het Universitair Medisch Centrum in Groningen.

Leefplezier en liefdevolle zorg centraal
Slaets stelde dat voor kwetsbare mensen in de laatste fase van hun leven, hun positief welbevinden het belangrijkste is. Terughoudend medisch handelen en echt luisteren naar wat de oudere patiënt zelf wil, zijn aspecten die onder andere door de inbreng van Slaets in de hedendaagse ouderenzorg in Nederland meer gemeengoed zijn geworden. Hij zette onder andere het begrip ‘schadelijke zorg voor oudere mensen’ op de nationale agenda en hij was een van de voorvechters om ingrijpend medisch handelen in de laatste levensfase te beperken.

In 2015 werd Slaets directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing. Bij die academy zette hij zijn onderzoek op het terrein van de ouderengeneeskunde voort, in het bijzonder naar vitaliteit en veroudering. Ook hier zocht hij naar zorgvormen waarbij het leefplezier en liefdevolle zorg voor ouderen centraal stond. Hij gaf leiding aan het proefproject ‘Leefplezierplan voor de zorg’ in elf verzorgingshuizen. Slaets stond bekend om zijn vernieuwende ideeën in zijn vakgebied.

Joris Slaets was naast zijn professionele carrière ook 23 jaar actief bij de Nederlandse Internisten Vereniging en oprichter en voorzitter van de sectie ouderengeneeskunde binnen de hoofdgroep interne geneeskunde. Hij was van 2003 tot 2015 lid en ook vicevoorzitter van de centrale commissie mensengebonden onderzoek. Ook was Slaets acht jaar lang lid van de Zon MW commissie ‘Het nationaal programma ouderenzorg’.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×