(Foto: Steven Lek).

Reizigersvereniging Rover wil buslijn 386 in de spits behouden

Vervoerder Arriva stopt binnenkort met buslijn 386 tussen Oegstgeest en Den Haag. Reizigers die dagelijks gebruikmaken van de Qliner 386 moeten daarom op zoek naar een alternatief voor de bus die veelal als woon-werkverkeer wordt gebruikt. Tegen mediapartner Omroep West zegt de vervoerder dat de huidige gemiddelde bezetting van 2,5 passagier per rit van de buslijn te laag is.

Reizigersvereniging Rover begrijpt de overwegingen van Arriva, maar ziet deze ontwikkeling van verschraling van dun bezette lijnen met lede ogen toe. Frits van Oosten van Rover vertelt: “De huidige busconcessie staat deze beslissing van Arriva toe, de marktpartij heeft in het provinciale beleid immers een grote mate van vrijheid om dit type beslissingen te kunnen nemen.”

Petitie
Reizigers zijn inmiddels echter zelf in beweging gekomen om te trachten het besluit van Arriva alsnog ongedaan te laten maken en buslijn 386 in stand te houden. De online petitie is intussen honderden keren ondertekend. Opvallend is ook dat één van hen een buschauffeur van de lijn zegt te zijn. “Ook ik herken, samen met mijn collega’s, de cijfers niet”, schrijft zij.

Rover zoekt naar een oplossing bij Provinciale Staten, door gebruik te maken van het OV-amendement 529 voor knelpunten bij buslijnen. “Dit amendement geeft een mogelijkheid om buslijn 386 minimaal in de spitsuren gedurende de rest van de concessieperiode (tot 2022, red.) te handhaven”, licht Van Oosten toe. “In de spitsuren is het gebruik van deze buslijn op een aanvaardbaar niveau.”

Alternatieven
Vervoersbedrijf Arriva gaat tegenover Omroep West niet in op de vraag of het zich herkent in de bezwaren tegen het opheffen van de buslijn. “Uiteraard zijn er wel alternatieve reismogelijkheden die het wegvallen van Qliner 386 compenseren”, zegt de busmaatschappij daarover. Dat gaat onder meer over een andere busverbinding en de trein vanaf Leiden Centraal.

Rover stelt tot slot dat de provincie als werkgever in deze regio een belangrijke taak heeft om het gebruik van het openbaar vervoer te versterken door het stimuleren van het gebruik van het OV door werknemers van de provincie Zuid-Holland. Juist lijn 386 heeft een halte vlakbij het provinciehuis.

Politieke vragen
Morgenavond worden in de gemeenteraad van Oegstgeest door verschillende politieke vragen gesteld over de opheffing van de buslijn. Dan zal ook duidelijk worden wat de gemeente Oegstgeest eraan doet om deze buslijn voor het dorp te behouden.

Maatschappij Oegstgeest Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×