(Foto: Gemeente Leiden, via Twitter).

Tunnelboor RijnlandRoute bijna halverwege eerste tunnelbuis

In augustus werd tunnelboormachine (TBM) Gaia – dat is de naam die na een prijsvraag aan de TBM werd gegeven – aangezet in de beginschacht die is aangelegd in de Oostvlietpolder. Gisteren werd gevierd dat de eerste kilometer erop zit voor de tunnel die aan belangrijk deel uitmaakt van de nieuwe verbindingsweg N434 (RijnlandRoute).

Wie een kijkje wil nemen in de tunnelboormachine van aannemerscombinatie Comol5, kan hieronder een 360 graden filmpje vanuit het hart van de tunnelboormachine bekijken. Je ziet de plek waar de ring wordt gebouwd. Zeven segmenten, die samen 1 ring vormen, worden door de robotarm opgepakt en op de juiste plek gezet. Met de vijzels zet de TBM zich daarna af tegen de zojuist gemaakte ring, waarmee de machine zichzelf vooruit beweegt.

Bekijk de video in Chrome, Firefox, MS Edge of Opera. Als je de telefoon beweegt of met de cursor verschuift kun je helemaal om je heen kijken.

In totaal graaft Gaia een 2,25 kilometer lange tunnel onder Voorschoten door naar de A44 bij de Stevenshof. Dat traject legt de TBM twee keer af, als de eerste tunnelbuis klaar is, worden de 104 meter lange boorinstallatie bovenlangs teruggebracht naar de A4 en begin het boren van de tweede tunnelbuis.

Via de website www.volgdeboor.nl is te zien waar de TBM zich bevindt.

 

Leiden Regio Voorschoten RijnlandRoute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×