De Garenmarktgarage nadert de voltooiing. (Foto: Chris de Waard).

Wijkvereniging wil nieuwe naam voor Garenmarktplein

Als begin volgend jaar de ondergrondse parkeergarage aan de Garenmarkt klaar is en het plein wordt ingericht, wil de Vereniging voor Pieters- en Academiewijk en Levendaal-West (PAL Leiden) heel graag dat het gebiedje tussen de bebouwing van nieuwe straatnamen wordt voorzien. “Een mooi plein verdient een mooie naam,” zo is de gedachte en bovendien kan er dan in een klap een einde worden gemaakt aan de verwarrende straatnamen rondom het voormalige parkeerplein.

Zo draagt nu niet alleen het straatje tussen de Hoefstraat en de Steenschuur de naam Garenmarkt, maar ook het plein zelf. Best verwarrend allemaal vinden de leden van de werkgroep ‘Plein aan de Garenmarkt’ van de wijkvereniging. Ze hebben daarom de enquête ‘Nieuwe naam Garenmarkt‘ opgesteld om meningen te peilen voor een nieuwe naam.

Ook heeft de Leidse straatnamencommissie onlangs bedacht dat het straatje voor appartementencomplex het Kruytschip beter Kruitschip kan gaan heten. Dat wil de wijk niet en er wordt begin december dan ook formeel op gereageerd. Er wordt dan een pleidooi gehouden om het Kruytschip te beschouwen als een gebouw aan de Garenmarkt. De bewoners krijgen dan als adres Garenmarkt, Kruytschip 1, 2, 3 enzovoorts. “Want de Garenmarkt is een straat en het Kruitschip is een gebouw.”

Zo moet het Garenmarktplein eruit gaan zien als de ondergrondse garage klaar is.(Impressie: Gemeente Leiden).

De aanleg van het toekomstige plein  op het dak van de ondergrondse parkeergarage biedt volgens PAL Leiden een uitgelezen kans om de bestaande verwarring over de namen van de omliggende straten en het plein op te lossen. “Maar vooral ook om het plein een naam te geven die historisch verantwoord is,” aldus de Huub Francken van de werkgroep.

Als mogelijke naam voor het plein geeft de werkgroep alvast een voorzet: Thorbeckeplein, Oosterlingplaats, Garenmarktplein of Le Pooleplein. Thorbecke schreef in het huis op Garenmarkt 9 dat zijn naam draagt aan de herziening van de Nederlandse grondwet. Oosterlingplaats is de oude naam van de plek waar nu het plein ligt en Garenmarktplein maakt goed het verschil duidelijk tussen straat en plein. Le Pooleplein tenslotte verwijst naar de textielfabriek die aan de Garenmarkt stond. Het plein ontstond toen die fabriek van de familie Le Poole werd afgebroken.

Advertentie

Leiden garenmarktgarage


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×