Leidenvoor14 wil de straat op voor hoger minimumloon

6

Het is hoog tijd dat het minimumloon met dertig procent omhoog gaat, want tien euro per uur is echt te weinig om van te leven. Aldus de landelijke beweging Voor14, die ook in Leiden van zich wil laten horen. Tomme Geraedts en Yanick Monk zijn twee voortrekkers van de Leidse tak. Zaterdag 14 december om 14.00 uur organiseren ze daarom een protestmars vanaf het stationsplein voor een minimumloon van 14 euro.

Die 14 euro moet mensen in staat stellen een gewoon leven te leiden, in plaats van alleen maar te overleven, zo betogen Geraedts en Monk. “We willen ook een rechtvaardiger verdeling. Nu heeft tien procent van de mensen twee derde van het vermogen in handen. Wij willen dat het eerlijker verdeeld wordt, een verhoging van het minimumloon is een eerste stap.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Tomme Geraedts en Yanick Monk over Leidenvoor14.

Geraedts en Monk hopen dat de beweging in Leiden hard zal groeien en ook landelijk steeds meer voet aan de grond krijgt. “Een minimumloon van 14 euro moet inzet worden van de verkiezingen in het voorjaar van 2021. Al mag het minimumloon natuurlijk ook eerder verhoogd worden.” Ze zien nog geen heil in een mars met trekkers naar het Malieveld. Eerst maar eens in Leiden zelf. Op 14 december om 14.00 uur.

Dinsdag 19 november is er in het vakbondshuis aan de Rooseveltlaan 55 een informatieavond voor iedereen die geïnteresseerd is in de actie Leidenvoor14. De avond begint om 19.00 uur. Kijk voor meer informatie op de facebookpagina van Leidenvoor14.

Delen

6 reacties

 1. Amateur Econoom op

  Het gebaar is sympathiek maar verre van realistisch. Een minimumloon van 14 euro per uur zal leiden tot een exodes van bedrijven in Nederland want winstmarges verdampen. Minder werkgelegenheid en hogere werkloosheid tot gevolg. Het lijkt mij daarom veel zinvoller om de lagere inkomensgroep minder zwaar te belasten.

  • Een Leids burger op

   ¨…de lagere inkomensgroep minder zwaar te belasten.¨ ??
   Is het de bedoeling dat ze minder belasting moeten betalen? Dat is dan evenmin realistisch. Wel zijn er soms loonkostensubsidies voor werkgevers.
   .
   Een goede ondernemer zou juist zoveel winstmarges moeten hebben op zijn producten dat een fatsoenlijk salaris voor zijn werknemers daarvan gemakkelijk af kan! Er is niets op tegen dat een werkgever winst maakt, maar niet tenkoste van zijn werknemers.
   .
   Er is met al dat flexwerk al een hele categorie van ¨werkende armen¨ ontstaan.
   zie ook :https://www.scp.nl/Nieuws/Aandeel_werkende_armen_in_Nederland_gegroeid_en_overtreft_dat_van_Denemarken_en_Belgi

   • Leids burger.
    denk eveneens als amateur econoom dat de belasting omlaag kan en moet. We hebben een overschot van 11 miljard. Hierdoor krijgen de lagere inkomensgroepen meer koopkracht krijgen en de prijzen in o.a. voor de eerste levensbehoefte zullen hierdoor niet stijgen. Want wat heb je eraan als de lonen stijgen, dat de prijzen voor allerlei diensten en producten ook stijgen en daarnaast zal over het hogere loon ook weer belasting worden geheven en wat houdt men dan nog over?
    Als je de minimum loon van een medewerker naar € 14,- laat stijgen betekend dat de chef van deze persoon ook meer wil krijgen.(en terecht) Dit betekend dat je het loongebouw volledig op zijn kop zet. Dit is niet goed voor de concurrentiepositie en de koopkracht zal minimaal stijgen. Ik hoop dat de vakbonden en Leiden voor 14 eens inzien dat de stoffige oude tactiek niet werkt en juist het tegendeel bereiken. Het zet banen op het spel. Ik denk dat deze inzichten veel meer bij de werkenden leven en aanspreken. Ik overweeg dan zelf weer lid te worden van een vakbond en vele met mij.

 2. Een Leids burger op

  @ Rico,
  Alles wat kan helpen om de ¨Werkende Armen¨ meer koopkracht te geven is welkom.
  Dat kan bijvoorbeeld door:
  1. Hoger (uur)loon Van een hoger brutoloon houdt men ook na aftrek van belasting, premies e.d. toch meestal meer over. Als het verschil in loon tussen chef en minimumloonwerker al groot genoeg is hoeft het loon van de chef niet omhoog.
  2. Door algehele belastingverlaging. voor deze groep Daar ben ik dus niet op tegen, prima zelfs.
  Maar zoals ik al aangaf zie ik dit helaas nog niet gebeuren…. niet realistisch dus.

  • Een Leids burger.
   punt1. Je vergeet iets wat ik hierboven al eerder benoemd hebt.Doordat je de lonen gaat verhogen betekend ook dat de prijzen in de winkels omhoog gaan, want de lonen van de medewerkers van die organisaties gaat ook omhoog. Dit in combinatie met de belastingen op arbeid maakt het dat er heel weinig koopkracht over blijft.

   punt 2. de verschillen tussen de chef en de medewerker zijn als het goed is gewogen op basis van o.a. verantwoordelijkheid , kennis en vaardigheden. Denk dat je het niet af kan doen dat het loon van de chef niet hoger moet worden.Er moet een behoorlijk verschil zijn tussen de medewerkers en chef. waarom zal je anders uitsloffen als je bijna hetzelfde gaat verdienen. Dit is ff te makkelijk. Denk dat belasting verlagen meer realistischer en rechtvaardiger is dan de lonen verhogen. zeker in de tijd van grote overschotten. staken is ook niet meer nodig. Bepaalde sectoren kunnen in verband met concurrentie in binnen en buitenland de lonen niet verhogen, bij belastingverlaging heeft iedereen baat bij. In principe kan alles, 10 % belastingverlaging daar moeten we voor gaan.

   • Een Leids burger op

    Nee hoor Rico, dat vergeet ik niet. Natuurlijk zal de werkgever dit in zijn producten doorberekenen:Dat is de prijs die de consument dan moet betalen zodat de werkgever zijn werknemers eens een fatsoenlijk loon kan gaan betalen en een fatsoenlijk contract aanbieden. En er wordt door de meeste bedrijven nu weer genoeg winst gemaakt…..
    .
    Over die belastingverlaging waren en zijn we het wel eens, maar nogmaals: ik zie dat helaas nog niet generiek voor de laagste inkomensgroepen gebeuren…

Laat een reactie achter

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline