(Foto: Ricardo Bakker).

RTL's nieuwsrobot telt 29 'blackspots' in Leiden

RTL lanceerde vorige week een heuse nieuwsrobot. Een computerprogramma dat op een snelle en efficiënte manier enorme hoeveelheden gegevens doorzoekt en daar vervolgens zelf eenvoudige nieuwsitems van maakt. In de eerste versie van ADAM, de Automatische Data Artikel Machine, zoals het programma is genoemd, zijn de gegevens over verkeersongelukken van alle Nederlandse gemeenten over de laatste drie jaar verzameld. De nieuwsrobot ‘maakt en schrijft’ na een opdracht een standaard nieuwsartikel.

Het idee voor een nieuwsrobot komt voort uit de onmogelijkheid om cijfermateriaal handmatig door te nemen. “Daar is geen tijd voor en het levert ook te weinig op”, zegt Jasper Bunskoek. De datajournalist van RTL nieuws vertelt: “Maar als een robot het zoek- én schrijfwerk kan doen, is het wél de moeite. Om die reden is ADAM gebouwd”. Het experiment met ADAM is geen eenmalige exercitie, aldus Bunskoek. “De robot is ook prima in te zetten met andere data, bijvoorbeeld over prestaties van scholen”.

Ongevallen in Leiden
Met het intikken van bijvoorbeeld de gemeentenaam Leiden levert ADAM een ‘kant en klaar’ artikel over het aantal ongevallen voorzien van grafieken en opmerkelijke feiten. Vooral handig als een redacteur snel cijfermateriaal nodig heeft. Ook inwoners van een gemeente kunnen ADAM inzien en inzoomen tot op straatniveau.

ADAM schrijft over Leiden dat er in de aflopen drie jaar 1459 verkeersongevallen hebben plaatsgevonden en dat er in de stad 29 kruispunten zijn met meer dan tien incidenten, de zogenaamde ‘blackspots’. Ook plekken waar minstens zes ongelukken met een ziekenhuisbezoek als gevolg zijn geweest, worden meegeteld. Bij 629 ongevallen moesten één of meerdere betrokkenen met letsel naar het ziekenhuis worden vervoerd. Bij drie ongevallen zijn er mensen aan de verwondingen overleden.

ADAM vermeldt alleen de locatie Ypenburgbocht waarbij een dodelijk slachtoffer is gevallen. De kruising Lammenschansweg en de Tomatenstraat is met veertien ongevallen dé blackspot van Leiden. De kruisingen Vijf Meilaan met de Debussystraat en het Kort Rapenburg met de Breestraat maken de top drie compleet. Veruit de meeste ongevallen worden aangemerkt als ‘flank’ aanrijdingen.

Is Leiden met 1459 ongevallen onveilig? Een blik op de cijfers van het aantal ongevallen in andere steden met een inwoners aantal ongeveer gelijk aan die van Leiden, circa 125.000, levert het volgende beeld op. Het zijn feitelijke gegevens, de omstandigheden waaronder een incident heeft kunnen gebeuren, meldt ADAM niet.
Op basis van de gegevens die in ADAM beschikbaar zijn, is Leiden de koploper ongevallen. Bij 26 procent van de incidenten in Leiden was er letsel bij één van de betrokken personen. In Leeuwarden, en dichterbij Zoetermeer, vinden het minste aantal ongevallen plaats, maar het aantal incidenten met letsel is daar in verhouding hoog. De gemeente Zwolle laat veel incidenten zien, het aantal ingevallen met letsel is relatief laag. Zwolle telt twaalf ‘blackspots’, Zoetermeer vijf, Dordrecht zes en Leeuwarden en Maastricht nul.

In de regio
Naast Leiden kent alleen Leiderdorp ‘blackspots’, vier in totaal en telde 409 incidenten in de afgelopen drie jaar. Beruchte kruisingen met overwegend kop-staart aanrijdingen zijn met name te vinden op het Engelendaal met onder andere de Heinsiuslaan en de Rietschans.

In Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude zijn geen ‘blackspots’. Voorschoten valt op met een hoog percentage ongevallen waarbij fietsers zijn betrokken. De kruisingen op de Veurseweg en Leidseweg worden met name genoemd. In gemeente Oegstgeest gebeuren de meeste incidenten op de kruising Haarlemmertrekvaart N444 met het Kruispoelpad. Auto’s treffen elkaar hier in de flank. Bij Zoeterwoude vinden de meeste ongevallen plaats op diverse plekken op de N206 en de N11.

Om een juist beeld te krijgen tussen de stad en de omliggende dorpen zijn de gegevens van ADAM door Sleutelstad bewerkt naar het ‘aantal ongevallen per 1000 inwoners’ en het ‘percentage ongevallen met letsel’.
Leiden blijft koploper met twintig verkeersongevallen per 1000 inwoners, gevolgd door Zoeterwoude met zeventien en Leiderdorp met vijftien. Voorschoten telt ‘slechts’ zeven incidenten per 1000 inwoners, maar scoort behoorlijk hoog als het gaat om ongevallen met letsel. In 41 procent van de ongevallen moesten één of meerdere betrokkenen met letsel naar het ziekenhuis worden vervoerd. Dat is bijna drie maal zoveel als in Leiderdorp, waar veertien procent van de ongevallen met letsel werden beslecht.

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×