Lekker in de modder spelen bij het veldrijden. (Foto's: Jaap Weeder/LRTV Swift).

Komend weekend jubileum wedstrijd veldrijden bij Swift

De Leidse Ren- en Toervereniging Swift zet zijn honderdjarig bestaan luister bij met wedstrijden veldrijden voor alle niveaus op zaterdag 23 en zondag 24 november. Het publiek is van harte welkom om de fietsers door de modder te zien ploegen in het Leidse park De Bult naast het clubhuis van de jarige vereniging.

Op zaterdag zijn het de jongeren en senioren die aan de bak mogen. De eerste wedstrijden beginnen om 11.00 uur. De Elite, de beste veldrijders van Nederland, starten om 15.00 uur. Jaap Weeder vertelde in de uitzending van Sport071 dat hij dolgraag Mathieu van der Poel daar aan de start zou zien verschijnen maar dat zit er helaas niet in. Voor de winnaars in de diverse categorieën liggen er wel startbewijzen klaar voor het Nederlands kampioenschap Veldrijden.

Op zondag is het dan de beurt aan de jongste jeugd. De KNWU hanteert een minimumleeftijd van 8 jaar voor deelname aan wedstrijden veldrijden. Dat betekent dat bij Swift kinderen vanaf 7 jaar welkom zijn om te beginnen met trainen. Jaap Weeder is een van de trainers bij Swift en doet zelf ook graag aan veldrijden. “Lekker in de modder spelen en legitiem vies worden, is voor de meeste kinderen leuk. Veldrijden is behoorlijk zwaar, met een uurtje heb je een goede training te pakken.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jaap Weeder coördinator jeugdwielrennen bij Swift.

Bij het veldrijden kunnen de condities behoorlijk verschillen en daarom wordt er geen afstand gereden, maar bij de senioren 40 minuten, plus een rondje. “Vaak wordt pas na de eerste ronde bepaalt hoeveel rondjes er gereden moeten worden. Het maakt heel veel uit of het lang droog is geweest en de paden hard zijn of dat er veel regen gevallen is en je tot aan je enkels in de modder staat.”

Er is genoeg regen gevallen om een modderbad te garanderen dit weekend, en de vooruitzichten zijn dat het redelijk droog blijft. Dat laatste is vooral fijn voor de toeschouwers, vindt Weeder. “Als het een beetje regent tijdens de wedstrijd blijft de modder minder aan de fiets plakken en hoef je niet te wisselen van fiets.”

Voor de bezoekers is er veel te genieten. “De wielrenners komen vaak langs, ze moeten heel wat rondjes rijden en ze gaan ook niet zo hard als bij een wegwedstrijd.” Het terrein is vrij toegankelijk. Een paar laarzen is misschien geen overbodige luxe.

Wie kennis wil maken met de wielrensport, kan gewoon eens komen kijken bij Swift aan de Willem van der Madeweg 1. Of kijk even op de website van Swift en neem contact op met Jaap Weeder of een van de bestuursleden.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×