Science071: Te weinig diversiteit in brugklasboeken

Deze week in Science071: Professor Judi Mesman is hoogleraar opvoeding en diversiteit. Zij deed onderzoek naar diversiteit in afbeeldingen die staat in Nederlandse schoolboeken en vond hierbij verrassende ontdekkingen. Verder vertelt redactrice Anne ons alles over buitenaards leven, homoseksualiteit bij dieren en het Leidse IGEM-team dat in de prijzen viel. Dit hoor je in het wetenschapsnieuws. Redacteur Daan legt je tot slot uit waarom de lucht blauw is.


Judi Mesman doet als hoogleraar opvoeding en diversiteit onderzoek naar de rol van gender-, cultuur- en sociaaleconomische factoren bij de opvoeding van kinderen. In haar nieuwste onderzoekt heeft zij alle brugklasboeken Nederlands en Wiskunde onderzocht, die in de klaslokalen worden gebruikt. Ze deed een aantal opmerkelijk ontdekkingen. Namelijk dat er relatief weinig vrouwen en niet-westerse personen afgebeeld staan. Verder is er sprake van stereotypering van bepaalde personages. Luister de reportage hierboven terug.

In het wetenschapsnieuws van deze week vertelt Anne ons alles over het prijswinnende iGEM-team uit Leiden, buitenaards leven en branden in de amazone. 

Hoewel het weer de laatste tijd wat te wensen over laat is de lucht bij een heldere dag altijd blauw. Maar hoe komt dat eigenlijk? Daan legt uit het zit en vertelt ook meteen waarom de lucht rood wordt bij zonsondergang.

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×