(Foto's: Emile van Aelst)

Pestgedrag heeft ook binnen de Leidse universiteit alle aandacht

De maandelijkse talkshow bij Ruud aan Tafel in het Maredijkhuis had deze maand het thema “pesten”. Aan tafel zaten Frouke Lampe, voormalig slachtoffer en werkzaam bij de Stichting Lumen die cliënten met psychische of verslavingsproblematiek begeleidt. Eugène van der Heijden, ombudsfunctionaris bij de Leidse universiteit en de rector magnificus van de Leidse universiteit Carel Stolker.

Frouke Lampe vertelde hoe zij als 4 jarig meisje van Amsterdam naar een dorp verhuisde en van begin af aan het slachtoffer van pesten werd. Het pesten heeft 10 jaar geduurd en ging van kwaad tot erger, zij werd zelfs ooit uitgekleed en besmeurd. Er waren zelfs leraren die de kinderen aanzetten om haar te pesten. Naar een andere school gaan hielp niet omdat in een dorp iedereen elkaar kent en de gemeenschap gesloten is. Door het pesten kreeg zij zowel psychische problemen als eetstoornissen. Ze verbaast zich het meest over het feit dat destijds de schoolleiding niet inging op de klachten en vragen van haar ouders.

Binnen een grote organisatie als de Leidse universiteit met 30.000 studenten en 7.000 medewerkers is de kans op pesten of ongewenst sociaal gedrag natuurlijk ruimschoots aanwezig. Ombudsfunctionaris Eugène van der Heijden houdt zich bezig met signalering van pesten en houdt de sociale veiligheid in de gaten. Pesten tegenwoordig is niet alleen meer fysiek van persoon tot persoon of groep, maar kan via de social media nog ernstigere vormen aannemen. Er wordt binnen de universiteit gewerkt met meerdere vertrouwenspersonen. Er was een tijd dat er voor alle situaties en afdelingen wel een vertrouwenspersoon was, waardoor de studenten regelmatig van het kastje naar de muur werden gestuurd. Dit is tegenwoordig veel beter gestructureerd.

Rector magnificus Carel Stolker gaf aan dat er binnen de universiteit ook veel culturele verschillen meespelen, waarin emoties hoog kunnen oplopen. Stel je hebt een groep studenten die bestaat uit Iraniërs, Amerikanen en Japanners dan heb je qua benadering en gedrag een hoop verschillen. De universiteit heeft dan ook een speciale diversity officer in  dienst om culturele verschillen te signaleren en te begeleiden.

Eindconclusie van de talkshow was dat er tegenwoordig gelukkig veel aandacht voor pesten en de bestrijding daarvan is, maar dat de samenleving waakzaam en alert moet blijven.

Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×