Dodelijk ongeval zorgt voor enorm verkeersinfarct in en rond Leiden

67

Het verkeersongeluk op de Europaweg (N206) waarbij een vrouw van 73 uit Wassenaar om het leven kwam, heeft tot een urenlang verkeersinfarct gezorgd. In verband met politieonderzoek werd de N206 helemaal afgesloten. Dat is momenteel nog steeds het geval.

De N206 is ook op dit moment nog in beide richtingen dicht. (Foto: Robbert Beurse).

Op veel wegen in en om Leiden liep het verkeer compleet vast. Bewoners van onder andere de Vrouwenweg moesten vanuit de stad naar huis lopen, omdat de omgeving per auto of openbaar vervoer onbereikbaar was. Ook busreizigers richting Zoeterwoude kozen er in grote getale voor om uit te stappen en de reis naar huis te voet voort te zetten. Dat leidde tot een voetgangersstroom over de Vrouwenweg in de richting van Zoeterwoude.

Delen

67 reacties

 1. Maaike Dijkstra

  Gelukkig lost dit zich vanzelf weer op tegenover wat zich heeft voorgevallen. Stond redelijk vooraan in de file vanmiddag. Kippenvel kreeg ik met het gevoel dat er iemand is overleden, later kwam dit bericht.

 2. De problemen rond de Europaweg en Lammenschansplein zijn bij (provinciale) politici en bestuurders al vele jaren bekend. Zij laten de burgers echter willens en wetens daar al jaren aanrommelen in het verkeer simpelweg om in het verleden de noodzaak van de Rijnlandroute te kunnen aantonen i.v.m. te ontvangen subsidie van het Rijk. En nog steeds staan het Lammenschansplein en de Europaweg onderaan het uit te voeren verkeerslijstje. Hoeveel slachtoffers moeten daar eerst nog vallen…..?

  • Een anderevorm van vervoer kiezen helpt ook. Verwacht niet te veel van infrastructurele projecten, die trekken alleen maar meer verkeer. Waarop het geklaag opnieuw begint. Ga niet in die auto zitten als je het anders kunt doen (fiets met regenkleding, bus,, meerijden met iemand…). Desnoods lopen, heel gezond.

  • Tunnel is zo klaar nog even en wij hebben geen last van de stank en de herrie meer.

   In die tijd veel leed veroorzaakt bij familie van overledenen en extra luchtvervuiling voor de natuur.

   • Beste Ernst, Ik denk dat je het project Rijnlandroute iets te rooskleurig ziet. De provincie is samen met de regio-gemeenten nu bezig om de Rijnlandroute aan te leggen met maar één doel: Straks vliegveld Valkenburg te kunnen bebouwen. Want daarvoor wordt die Rijnlandroute aangelegd en voor niets anders! De files zullen gewoon blijven, ook als de Rijnlandroute gerealiseerd is. Volgens de provinciale verkeersmodellen is er op álle wegen in en rondom Leiden straks een flinke verkeerstoename, behalve op de Churchilllaan waar er een afname van (slechts) 4 procent wordt verwacht. De Europaweg met de huidige 36.000 voertuigen per dag gaat volgens de verkeersmodellen (na verdubbeling van de rijbanen) naar 55.000 voertuigen per dag! Toegegeven, op sommige plaatsen zal door de tunnel geen verkeer zichtbaar zijn. Maar de luchtvervuiling zal in en rondom Leiden echt niet minder worden en de uitlaatgassen in de tunnel zullen eruit worden geblazen. De natuur (weidevogelgebieden Stevenshof en Oostvlietpolder) worden van dit project ook echt niet beter. En dan laat ik de ruim 9.500 gekapte bomen nog maar even buiten beschouwing…..

 3. Verschrikkelijk voor de nabestaanden.
  Gemeente Leiden is niet erg daadkrachtig. Een Rijnlandroute komt er eindelijk, maar het OV (alleen maar bussen) zit wel vaker vast. Als er tegelijk met die Rijnlandroute een aparte set van busbanen gebouwd werd, die snel van buiten Leiden naar Leiden Centraal zouden leiden, dan geef je het OV de kwaliteit die het verdient. Dat vergt “out of the box”-denken. Iets dat in Leiden qua ferkeerstechniek veel te weinig gebeurt. Zo is ook de Rijngouwelijn afgeserveerd. Wil Leiden als stad blijven meetellen dan moet de gemeente iets doen.

  • De RGL zou de hele historische binnenstad vernield hebben ; blij dat die er niet is gekomen. Nu kun je in de binnenstad nog lopen en fietsen, dat zou met RGL niet meer kunnen.
   ’t Was vooral een prestige-ding.

 4. Thil de Jong

  Nu snap ik waarom ik er 2uur over heb gedaan om vanuit Alphen naar Leiden te komen gisteren. Vreselijk voor de nabestaanden van deze overleden vrouw.

 5. We hebben het gemerkt. Anderhalf uur gedaan over Oegstgeest-Roomburg. We dachten al dat er iets bijzonders gebeurd moest zijn. Wat triest…

 6. Floor Krassenburg-Böhmer

  Ik hoop dat iedereen die jammert over deze file, zich realiseert dat zij gewoon thuis kwamen die avond. Deze mevrouw komt namelijk nooit meer thuis.

  Een beetje perspectief is soms wel nodig in ons egoïstische individualistische wereldje …

  • Hoe is zo’n vreselijk ongeval mogelijk op een weg waar altijd file staat en zelden hard gereden kan worden. Onbegrijpelijk, oorzaak zal wel nooit bekend worden, zodat we ervan kunnen leren.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline