(Archieffoto: Regio15).

OM eist taakstraf tegen veroorzaker dodelijk ongeval Europaweg

Een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk, dat eist het Openbaar Ministerie tegen een 36-jarige automobilist uit het Brabantse Zeeland. De man reed november 2019 met een veel te zwaar beladen aanhanger op de Europaweg in Leiden. De aanhanger schaarde en kwam op de andere weghelft terecht. Een tegemoetkomende automobiliste, een 73-jarige vrouw uit Wassenaar, botste er bovenop en kwam daarbij om het leven. Dood door schuld, zegt het Openbaar Ministerie nu twee jaar later bij de behandeling van de zaak die wordt gevolgd door mediapartner Omroep West.

De 36-jarige C. was die middag rond 16.30 uur samen met zijn verloofde onderweg naar huis toen het misging in Leiden. Even daarvoor had hij bij een houthandel 120 planken gekocht. C. had er geen moment bij stilgestaan dat zijn aanhangwagen wel eens te zwaar kon zijn voor zijn Jeep. “Ik dacht dat het wel kon.” Hij was nog maar net aan het rijden toen hij merkte dat de aanhangwagen begon te slingeren. “Ik liet het gas los, want ik wist dat ik niet mocht remmen. Mij is geleerd dat een kanteling dan erger wordt. Dat hielp niet, dus vervolgens gaf ik gas bij om te kijken of de aanhangwagen weer recht zou komen. Voor ik het wist lag de auto op zijn kant. Toen ik uitstapte zag ik pas wat er was gebeurd.”

Andere weghelft
De aanhanger was door het scharen op de andere weghelft van de Europaweg terechtgekomen. De vrouw uit Wassenaar was er vervolgens tegenaan gereden. Volgens getuigen was het een enorme klap. De 73-jarige bestuurster was op slag dood. Ook een automobiliste die achter haar reed, botste tegen de aanhangwagen aan. Zij brak haar stuitje. “Het is vervelend dat het zo is gelopen. Daarvoor was er niks aan de hand”, zei de verdachte. “Anders was ik niet verder gereden.” C. had de aanhangwagen van zijn schoonvader geleend toen hij met zijn verloofde naar Leiden reed om houten planken te kopen voor hun bruiloft. “Ik gebruikte die aanhangwagen wel vaker”, vertelde hij. “Bijvoorbeeld om zand of hout te halen voor onze verbouwing. Ook heb ik weleens met een paardentrailer gereden.”

Veel te zwaar
De man zei tijdens de zitting dat hij niet wist dat zijn Jeep maar 1500 kilo mocht trekken. “Ik dacht dat het in totaal 3500 kilo mocht zijn. Dus auto, aanhangwagen en lading bij elkaar.”  Uit politieonderzoek bleek dat de aanhangwagen met houten planken 2340 kilo woog. Daarmee was het trekgewicht van de auto van de Brabander met 840 kilo overgeschreden. “Ik heb er geen moment bij stilgestaan dat dat te zwaar zou zijn.” Dat nam de officier van justitie hem kwalijk. C. vertoonde volgens hem onoplettend rijgedrag. “De verdachte heeft het te licht opgevat en was niet voldoende voorbereid. Hij had zich moeten afvragen of het wel goed zou gaan. Het is een forse overschrijding van het maximumgewicht”, zei de aanklager. “Als  bestuurder ben je verantwoordelijk voor de juiste belading. De wagen was te zwaar en ging daardoor slingeren en scharen met een verschrikkelijk ongeval tot gevolg. Er is iemand om het leven gekomen en een ander is zwaargewond geraakt.”

Leven met de gevolgen
De advocaat van de verdachte benadrukte nogmaals dat C. echt niet wist dat de aanhangwagen te zwaar was beladen. Ze vroeg om vrijspraak voor het veroorzaken van het gebroken stuitje bij het andere slachtoffer. Volgens de advocaat was niet precies duidelijk hoe die tweede botsing was ontstaan. “Voor het overige bekent hij schuld”, zei ze. “Hij zal verder moeten leven met de gevolgen van het ongeval.” Ze vertelde dat een werkstraf geen probleem is voor de verdachte. Wel vroeg ze de rechters een eventuele rijontzegging helemaal voorwaardelijk op te leggen, omdat C. een auto nodig heeft voor zijn werk.

De uitspraak is op 10 januari.

112 Sleutelstad Leiden Dodelijk ongeval N206


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×