(Foto: Politie).

Opnieuw zeven aanhoudingen in onderzoek naar afpersing met naaktfoto's

In het lopende politieonderzoek naar afpersing via internet met naaktbeelden (sextortion) zijn afgelopen week  zeven nieuwe verdachten aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Leiderdorp en zes minderjarige jongens uit Leiden, van wie een al een keer eerder in dit onderzoek is aangehouden. De afgelopen maanden werden in dit onderzoek al acht verdachten aangehouden.

In augustus van dit jaar startten rechercheurs van de districtsrecherche Leiden-Bollenstreek een onderzoek nadat een slachtoffer zich bij het politiebureau in Leiden meldde. In diezelfde maand werden al twee verdachten aangehouden, in de maanden daarna volgden nog eens zes aanhoudingen.

Zeven nieuwe aanhoudingen
Na deze eerdere aanhoudingen ging het politieonderzoek onverminderd door. Dat heeft afgelopen dinsdag geresulteerd in de aanhouding van nog eens vier minderjarigen uit Leiden. Een dag later, woensdag 27 november, hield het onderzoeksteam opnieuw drie verdachten aan. Hierbij ging het om twee minderjarigen uit Leiden en een 19-jarige man uit Leiderdorp. Een van de minderjarigen werd voor de tweede keer in dit onderzoek aangehouden omdat hij valt te koppelen aan nieuwe feiten.

De recherche doet verder onderzoek naar de rol van deze zeven verdachten in het sextortion-onderzoek en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Het onderzoek gaat ook nu onverminderd verder.

Openbaar Ministerie
De zeven nieuwe verdachten worden morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Van de acht verdachten die eerder al in dit onderzoek werden aangehouden, zitten er vijf nog vast. Drie minderjarigen die eerder werden aangehouden, zijn heengezonden en wachten het verdere onderzoek in vrijheid af, maar zijn nog wel verdachte. Een van hen is nu dus opnieuw aangehouden.

Aangiften
Sinds de start van het onderzoek hebben 28 slachtoffers aangifte gedaan bij de politie van afpersing nadat ze naaktfoto’s hadden gestuurd. De meeste slachtoffers stuurden die foto’s aan jongens die zich via een chatgesprek voordeden als meisje. Het onderzoeksteam is nog in gesprek met een aantal andere slachtoffers. Die twijfelen nog of ze aangifte willen doen. Het gaat om slachtoffers in de leeftijd van 14 tot 48 jaar.

De slachtoffers betaalden de afgelopen maanden in totaal zo’n honderdduizend euro aan een groep tieners die hen afperste door te dreigen de naaktfoto’s openbaar te maken. Mogelijk heeft de groep zo’n honderd slachtoffers gemaakt.

Seksueel getint gesprek
In hun werkwijze benaderden één of meerdere daders de slachtoffers via social media. Vaak deden zij zich hierbij voor als vrouw. Zodra het gesprek een seksueel getinte vorm aannam, werd het slachtoffer gevraagd een naaktfoto van zichzelf te sturen. Zodra de daders deze foto in bezit hadden, begon de ellende voor de slachtoffers.

Dreiging openbaar maken foto’s
De daders dreigden de foto’s of video’s van het slachtoffer door te sturen naar de social mediacontacten als er niet werd betaald. Om dit te voorkomen, moest het slachtoffer geld overmaken naar een bankrekening. Het rekeningnummer stond vaak op naam van een tweede dader. Als het slachtoffer niet betaalde, werd druk uitgeoefend en benaderde een derde dader contacten van het slachtoffer. De accounts waarmee nietsvermoedende slachtoffers in de val werden gelokt, werden vaak gepromoot door een vierde dader.

Money mules
De dadergroep maakte gebruik van zogenaamde ‘money mules’. Dit zijn personen, vaak minderjarig, die hun rekening beschikbaar stellen voor dit soort praktijken. Zij krijgen hiervoor veelal een kleine vergoeding.

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Regio Sextortion-zaak


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×