Schrijf mee met Amnesty International voor mensenrechten

Brieven schrijven tegen onrecht. Het lijkt een achterhaald idee op het eerste gezicht, maar elk jaar rond 10 december – de internationale Dag van de Rechten van de Mens – klimmen honderdduizenden mensen in de pen. Op verzoek van Amnesty International schrijven ze naar presidenten, ministers en andere invloedrijke personen. Ze vragen om gerechtigheid. En met succes zo blijkt.

Ook de Leidse regio doet mee aan de schrijfcampagne Write for Rights van Amnesty International. Zaterdag 7 december is er van 10.00 tot 16.30 uur een brievenschrijfactie in de bibliotheek aan de Nieuwstraat. De officiele opening wordt om 11.00 uur verricht door wethouder Marleen Damen en schrijver Maarten ’t Hart komt rond 14.00 uur langs.

Waarom is het schrijven van brieven zo effectief? Je zou denken dat die machthebbers die mensen onterecht aanklagen, discrimineren, bedreigen en martelen of gevangen zetten zonder eerlijk proces zich niet laten tegenhouden door een paar brieven. Maar Care Groenendijk van Amnesty Leiden vertelt dat er echt wat teweeg wordt gebracht door de vele brieven die op de deurmat vallen. “Het blijkt dat autoriteiten wel gevoelig zijn voor aandacht. Wereldwijd worden er tijdens een schrijfactie zes miljoen brieven geschreven, in Nederland rond de 200.000. Het gaat echt om dozen en dozen met brieven, dat zegt toch meer dan alleen ondertekeningen van een petitie online.”


Nieuws071-presentator Maarten Mulder in gesprek met Care Groenendijk van Amnesty Leiden over de jaarlijkse brievenschrijfactie.

Dit jaar staan kinderen en jongeren centraal omdat dit jaar het dertigjarig bestaan wordt gevierd van het Kinderrechtenverdrag. Het gaat om kinderen en jongeren in landen als China, de Filipijnen, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en ook Canada. Zoals de Iraanse Yasaman Aryani die zes jaar gevangenis straf kreeg omdat ze in de trein rozen uitdeelde, ze droeg daarbij geen hoofddoek en pleitte voor het recht van vrouwen om zelf te beslissen welke kleding ze willen dragen. Of Nasu Abdulaziz die twee jaar geleden met geweld zijn huis werd uitgezet omdat de wijk waar zijn huis stond plat moest om plaats te maken voor nieuwbouw. Er vielen negen doden, vijftien mensen zijn nog steeds vermist en dertigduizend mensen raakten dakloos. Kijk voor alle verhalen op de website van Amnesty International.

Succesverhalen
Om te laten zien dat schrijven echt helpt, staat er elk jaar iemand in de schijnwerper die dankzij een brievenactie is geholpen. Dit jaar is dat Moses Akatugba uit Nigeria. In 2005 werd de toen 16-jarige Akatugba opgepakt op verdenking van het stelen van telefoons. Hij werd gevangen gezet, gemarteld en ter dood veroordeeld. In 2014 schreven mensen tijdens Write for Rights wereldwijd massaal voor zijn vrijlating. En met succes: Akatugba kwam uiteindelijk in 2015 vrij.

Toen hij vernam dat zoveel mensen voor hem in actie waren gekomen, zei hij: ‘Ik ken deze mensen niet, ik heb hen nooit ontmoet, maar toen ik om hulp schreeuwde, kwamen ze massaal in actie om mij te redden. Ik heb voor hen gebeden en beloof me in te gaan zetten voor slachtoffers van marteling en terdoodveroordeelden. Toen ik hoorde wat er allemaal voor me is gedaan door Amnesty International, was ik de gelukkigste man op aarde. Ik hou van jullie allemaal.’

Brieven schrijven
Meedoen is eenvoudig. Amnesty zorgt voor briefpapier en pennen en heeft ook voorbeeldbrieven klaar liggen. Maar je moet wel even zelf de pen ter hand nemen. Kom zaterdag 7 december langs in de Koolzaal van de BplusC locatie aan de Nieuwstraat en geef iemand hoop.Voor meer informatie kun je terecht op de website van Amnesty International, afdeling Leiden.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×